Efter motgångarna: Nu vill han att det byggs mer

Det har gått nästan tre år sedan MVT sist träffade den då nya byggherren Pär Bolgakov. Då var han i uppstartsfasen av byggprojektet Freberga Hills, sex nya parhus med miljön i fokus. Nu vill han att det ska byggas ytterligare fem.

22 juli 2019 17:30

För bankmannen Pär Bolgakov var byggbranschen något helt nytt när han började arbeta med Freberga Hills. Visionen var att bygga energisnåla, klimatsmarta och ekonomiska hus. Nu har de moderna husen stått klara i drygt ett år. Pär ser tillbaka på en bitvis skumpig resa med tacksamhet.

– Det gick jättebra. Idag står sex hus här och samtliga som bor här återkopplar att det är fantastiskt, så slutresultatet måste ändå vara vad kunden säger, så på så sätt blev det väldigt lyckat, säger Pär Bolgakov.

Enplanshusen som är på 83 kvadratmeter är redo att anslutas med solceller och husbatteri för att kunna bli självförsörjande. Det finns ladduttag för elbil, och på tomten finns tillhörande attefallshus på 25 kvadratmeter. Som ny byggherre stötte Per på en del oförutsedda hinder som han lyckades parera längs vägen. I slutändan känner han sig nöjd med projektet.

– Hade du frågat mig för ett år sen hade jag svarat annorlunda på den frågan men idag har det varit ett års distans, jag har i stort sett gått ifrån rollen att vara byggherre.

Ett av problemen som Pär stötte på var extra tufft. Inflyttningsdatumet som var satt till juni 2017 flyttades plötsligt fram till september av husleverantören.

– Då visste jag inte vad jag skulle göra. Då kände jag mig extremt liten och att jag tagit mig vatten över huvudet.

Kunderna hade då redan börjat planera och sälja av sina befintliga bostäder för att matcha inflyttningen. Problemet förde med sig en hel del frågetecken och oro.

– Ensam är man inte stark. Det är fantastiskt att växa upp och bli mer erfaren, man kommer till mer insikt. Jag bad om hjälp, började fråga mig runt bland nätverk och mentorer: vad hade ni gjort i det här?

Problemet som då kändes stort fick dock en lösning. Varken förråden eller attefallshusen hann bli klara i tid, men huvudhuset blev klart.

– Motala kommun är fantastiska, vi löste det med ett interimistiskt slutbesked. Jag fick fixa byggcontainrar till baksidan så alla fick knuffa in sina möbler där. En del bodde hos sina barn, en del hos kompisar, några på hotell. Vi fick bekosta mycket av förseningar. Det hade aldrig blivit så lyckat om inte kunderna haft överseende.

I december 2017 var det mesta gjort. Pär bär med sig en mängd lärdomar om både byggbranschen och livet.

– Jag lärde mig att dels att, lägga sig ner, fly, göra konkurs, det var inget alternativ. Jag kanske kan förstå folk som gör det. Trots sin motgång, när man bara ligger där och vill ge upp, är jag tacksam att man inte gör det. Att det finns någon undre drivkraft som kickar in där.

– Det var inte kul för ett år sen men idag är jag så tacksam för de här tuffa åren för det har knuffat mig in i en överdriven tacksamhet.

 

Prövningarna har dock inte avskräckt Pär från nya projekt utan har snarare gett blodad tand. Nu vill han bygga fem hus till på området, och har fått grönt ljus av kommunen. Än så länge är två hus bokade. I den delen lämnar dock Pär över stafettpinnen och låter en annan person vara samordnare för bygget.

– Jag vill att fler får uppleva gemenskapen här. Jag märker på mina föräldrar, de är 72 år, de är yngre än mig, de har det så roligt. Här finns det promenadstråk, golfbana och badet. Sitter man här en kväll så kommer det över folk, det är världens gemenskap så det är ganska häftigt.

När skulle det kunna vara klart när alla papper är skrivna?

– Man ska räkna med 11-12 månader tycker jag. Säger man 8, vilket är möjligt rent tekniskt om allt flyter på, så säger jag med min erfarenhet att, då har det varit solsken varje dag, och det är det inte. För att undvika stress och press så säger jag att planera att det kan ta 11 månader, avslutar Pär.

Pär Bolgakov

Ålder: 40 år

Familj: Singel med tvillingarna Phoenix och Logan 12 år, föräldrarna Ann-Mari och Ravi, syskonen Tima, Christian och Fredrik.

Utbildning: Ekonomi, Swedsec Licensierad.

Arbetsplats idag: Nordea Örebro

Tidigare eget företag: Progrmor AB

Måtto: Var förändringen du själv vill se och uppleva i världen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Berlin

Ämnen du kan följa