De är rankade som de bästa

Moderaten Marie Morell från Norrköping är en av de mäktigaste personerna inom svensk sjukvård.

27 juni 1918 13:53

Det är tidningen Dagens Medicin som varje år rankar de hundra mest inflytelserika inom svensk sjukvård. Det är en blandning av politiker, tjänstemän och företrädare för olika organisationer som utsetts. I år toppas listan av socialminister Annica Strandhäll (S).

Marie Morell (M) oppositionsråd i Region Östergötland har klättrat från en plats på andra halvan av listan till plats 39 av de hundra.

– Att jag nyligen blev vice ordförande i sjukvårdsdelegationen har betydelse. Sjukvårdsdelegationen är en tung instans både som förhandlare och remissinstans, säger Marie Morell som gärna såg att fler än hon själv och hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren från Region Östergötland fanns med på listan.

– Jag tror det är viktigt för att få möjlighet att påverka den nationella politiken och samtidigt ger det effekt på den egna verksamheten.

Lena Micko (S) från Linköping finns på plats 25 i egenskap av ordförande för Sveriges kommuner och landsting.

Ida Kåhlin, förbundsordförande för Sveriges arbetsterapeuter och lektor vid Linköpings universitet har klättrat till plats 43 på listan. I motiveringen står bland annat att hon som fackförbundsordförande "tar på ett självklart sätt ställning för människor med sjukdom eller funktionsnedsättning".

– Det är en hedersam utnämning som ändå öppnar möjligheter till att skapa fler relationer, säger Ida Kåhlin som just nu är mitt upp i att förberedelser inför Almedalen nästa vecka.

Hon ser utnämningen som ett bevis på att hon fört fram frågor och synliggjort arbetsterapeuternas roll inom sjukvården. I januari i år fick hon Dagens Medicins debattpris och hon säger själv att det är viktigt att vara en röst i debatten.

– Vi behöver vara fler som tar ett steg ut i debatten och bidrar till att försöka utveckla svensk hälso- och sjukvård. Jag försöker också samverka med andra professioner inom hälso- och sjukvården, och framförallt att samverka med brukare och patientorganisationer.

Hon är en makthavare som till stor del använder sig av sociala medier.

– Både för att sprida mina tankar men också för att få input, jag ser det som ett lärande nätverk, säger Ida Kåhlin.

Förutom Lena Micko, Marie Morell och Ida Kåhlin är riksdagsledamoten Anna-Lena Sörenson (S) hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren och statsepidemiolog Anders Tegnell östgötar som finns med på listan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson