Det är 32:a året i rad som Handelns utredningsinstitut, HUI, utsett årets julklapp. Valet av lådan, en parkeringsplats för mobilen, motiveras med att den kan hjälpa människor att hitta balans mellan ständig uppkoppling och skärmfri tid.

Vi tycker att det är en bra symbol för de trender vi ser i samhället. Vi ser exempelvis böcker på temat hur vi påverkas av telefoner och appar som kan reglera vår skärmtid och att det har fått ett uppsving. Det är den trenden vi vill fånga, säger Saga Bowallius.

Kriterierna som måste uppfyllas är att produkten ska vara en nyhet eller ha väckt nytt intresse under året.

Artikelbild

| Årets julklapp är en mobillåda.

Den ska också svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal. Slutligen ska den representera den tid vi lever i.

Men vilken julklapp vill svenskarna helst ha? Prisjämförelsesajten Pricerunner har i samarbete med Kantar Sifo frågat 1 000 svenskar och frågat vad de helst vill ha. I topp hamnar boken.

"Då talar vi om en fysisk bok. Mest intressant är att det är unga människor i åldern 18–29 år som allra helst vill ha böcker. På julen verkar vi vilja ha en paus från alla digitala och sociala medier", skriver Nicklas Storåkers, vd, i ett pressmeddelande.