– Ja, fast nu specialiserar jag mig på medicinska strumpor, förklarar han när han öppnar dörren till den lilla butiken i hörnet, alldeles intill Vårfrukyrkan i Skänninge.

Broderigarn, en hel vägg fylld, garnnystan och knappar trängs med broderier och lite barnkläder.

– Och så säljer vi på nätet, säger han, nätbutiken står för hälften av omsättningen.

Artikelbild

| Beiga saker till äldre damer? Knappast. Stödstrumpor finns i alla utföranden.

Att strumpor har blivit hans specialitet är verkligen en slump. Yrkeslivet började i en helt annan ände. Göran Rydell kom till Åtvidaberg som 16-åring för att gå på yrkesskola på Facit. Han jobbade på dagarna och studerade till reparatör på kvällarna och planen var att jobba utomlands så småningom.

– Och så gjorde jag lumpen, och sedan var det slut med Facit, berättar han. Så jag började på Saab i Linköping. Där utbildade jag mig till ingenjör och blev kvar i 38 år .

De sista åren började han som marknadsknalle. På helger och semestrar for han land och rike runt.

– Det var också en slump egentligen. Jag gick en brevkurs om att starta eget och började sälja krimskrams från en grossist i Skåne. Sedan var det någon som frågade efter garn och jag började med det. På 1990-talet var det väldigt populärt med garn, många stickade.

Artikelbild

| En hel vägg är fylld med broderigarn.

Verksamheten växte, barnkläder och strumpor togs in i sortimentet och Göran och Inger Rydell öppnade garn- och sybehörsaffär i Kisa.

– När frugan gick i pension stängde vi butiken, men vi hade vår lagerlokal i Skänninge och folk kom hit och ville handla. Så jag gjorde i ordning Strumpboden här och har öppet två dagar i veckan, det är lagom.

Artikelbild

| – Nu specialiserar jag mig på medicinska strumpor, säger Göran Rydell.

Kunderna kommer mest utifrån, från Mjölby, Motala, Vadstena och Linköping. Och den som tror att stödstrumpor bara är beiga, kliande saker för äldre damer har fel. Olika material och mönster köps av servitriser, chaufförer, affärsbiträden, gravida, folk som reser; såna som sitter still eller står mycket.

– Jag har lärt mig mycket och kan ge råd och tips, säger Göran Rydell. Många kommer hit och tittar och provar, eller ringer och vill ha råd, och så kan de handla på nätet efteråt.

Artikelbild

| Garn sålde mycket på 1990-talet och lite finns kvar.

Han har passerat 70-strecket, men har inga planer på att lägga av.

– Nej, jag trivs med att jobba, säger han. Nu åker vi en del på hälsomässor och säljer strumpor, frugan och jag, det är roligt. Livet har blivit så här, det är slumpen som styr.