"CUF hade de roligaste festerna"

Claes Samuelsson hittade till Centern redan när han var 14-15 år. Sedan följde ett rejält uppehåll på ett par decennier men för 14 år sedan kom han tillbaka till politiken igen. Nu har han tagit plats i fullmäktige.

15 februari 2019 05:00

På 1980-talet fanns det åtminstone en väldigt vanlig anledning till att bli medlem i Centerns ungdomsförbund, berättar han.

– CUF hade de roligaste festerna.

Men Claes Samuelsson läste också partiernas olika program och rätt snabbt upptäckte han att han gillade Centern allra mest.

– Man ska kunna styra över sitt eget liv, det är viktigt för mig.

Han var ordförande i CUF-avdelningen i Mantorp i ett par-tre år. Den blomstrade med bortåt 60 medlemmar vid den här tiden och massor med aktiviteter.

– Centerpartiet var stort, berättar Claes Samuelsson. Kärnkraften och miljöfrågorna var viktiga och engagerade många.

I yrkeslivet har han varierat sig ordentligt. Först bilplåtslagare och efter några år blev han styckare på Scan. Så småningom vände han hem till Mantorpstrakten och jobb på City Gross – innan han satte sig i skolbänken på nytt, nu för att läsa geografiska informationssystem.

Vid det laget hade han kommit tillbaka till politiken. Det är 14 år sedan han blev medlem i Vifolka centerkrets, numera sammanslagen till en enda centerförening för hela Mjölby kommun.

– Vid valet 2006 blev jag ersättare i omsorgs- och socialnämnden, mest för att jag skulle lära mig om hur politiken fungerar. Men jag blev kvar. Jag har just börjat min fjärde mandatperiod i den nämnden.

– Vi jobbar med viktiga och varierande frågor. Det kan vara tungt ibland, med otroliga livsöden, tråkigheter och tragedier – men vi kan också verkligen göra skillnad.

I tre val har Claes Samuelssons namn funnits med på (C):s valsedel till kommunfullmäktige, men rösterna har inte räckt till för att ge honom en ordinarie plats, inte förrän nu.

– Fullmäktige är kommunens högsta beslutande organ, det är klart att det känns viktigt att vara med där. Där har man chansen att påverka på riktigt.

Många av dem som sitter i fullmäktige har varit med länge.

– Medelåldern är hög. Att rekrytera ungdomar är en stor utmaning för framtiden.

Småorternas utveckling står högt upp på hans politiska priolista.

– Satsningarna har främst gjorts i Mjölby tätort. Mantorp har vuxit enormt med många nya bostäder, och servicen måste också utvecklas.

– Det här handlar om alla småorter i kommunen – Skänninge, Väderstad, Västra Harg, Normlösa – och den utvecklingen vill jag gärna bevaka.

Ny i fullmäktige

Claes Samuelsson (C)

Ålder: 50 år.

Yrke: tjänsteman.

Familj: Sambo Therese Källbom med två söner, en vuxen dotter.

Bor: i villa i Spångsholm.

Intressen: Politik, jakt, golf, matlagning (gärna kött).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa