Bikers samlar in pengar – till diabetesforskning

En dag i sadeln genom Östergötland på vindlande småvägar. Så vill Tommy Wallinder uppmärksamma arbetet mot diabetes.

2 augusti 2019 20:00

På lördag klockan 10 lämnar ett okänt antal motorcyklar från Mjölby MC klubb på Tegelbruket för en dags MC-touring mot diabetes. Färden går via Adelöv mot Asbys Speedwaymuseum.

– Det är första gången vi kör och jag har aldrig provat något liknande tidigare. Hur många som kommer har jag ingen aning om, säger initiativtagaren Tommy Wallinder.

För fem år sedan startade han en Facebook-grupp som heter "Team diabetes riders" som deltar i olika cykel- och löplopp samtidigt som de samlar in pengar till Diabetesfonden och Barndiabetesfonden.

– I år har vi kört Halv-vättern, Hjälmaren runt och så har vi sprungit Göteborgsvarvet, berättar Tommy.

Nu vill han se om motorcyklisterna också vill vara med och hjälpa till. Varje åkare får bidra med en hundralapp och på så sätt hoppas Tommy att han kan få in några extra kronor till forskningen kring diabetes. I ryggen har han både SMC och Mjölby MC klubb samt Mjölbys och Motalas diabetesföreningar.

– Det här med "riders" kan ju innefatta även MC-åkning. Jag kan tänka mig att många vill åka för en god sak och tror att det här kan locka en annan kategori av människor. Detta får bli ett första försök, men jag hoppas på att kunna köra fler år, säger Tommy.

I helgen är det Årsracet på Sviestad utanför Linköping. En händelse lockar flera tusen motorcyklister. Men Tommy är inte så oroad över schemakrocken.

– Det spelar nästan ingen roll viken helg man väljer. Det krockar alltid med något. Så vi valde en dag som passade klubben och oss bäst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa