Minister talade som Goebbels – får sparken

Brasiliens kulturminister Roberto Alvim får sparken efter att nästan ord för ord ha kopierat ett framförande av Nazitysklands propagandaminister Joseph Goebbels.

17 januari 2020 18:52

Alvim publicerade ett filmklipp i sociala medier på torsdagen där han tillkännagav statliga utmärkelser för insatser för Brasiliens kulturliv och höll ett eldigt framförande.

Brasiliansk kultur kommer under nästa årtionde att vara heroisk och den kommer vara nationell. . . och nödvändig eftersom den kommer att ha sitt ursprung i vårt folks brådskande ändamål, för annars är det ingenting, sade ministern i klippet.

I bakgrunden spelades musik från en opera av Richard Wagner, vilket var Adolf Hitlers favoritmusik.

Under Nazitysklands välde höll Goebbels ett tal där han sade: "Tysk kultur kommer under nästa årtionde att vara heroisk, vara oerhört romantisk, vara objektiv och fri från sentimentalitet, vara nationell med stort patos och likaså nödvändig och fängslande, för annars är det ingenting."

Brasiliens högerpresident Jair Bolsonaro meddelar att Alvim får sparken då situationen blivit ohållbar, uttalar sitt stöd för det judiska samfundet och tar avstånd från totalitarism.

Roberto Alvim säger att talets likheter med Goebbels tal var oavsiktliga och att han skrivit det utifrån idéer som hans medarbetare kommit med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters