Marknadsnyhet vållar protester

Det är inte alla knallar som jublar över matmarknadens intåg på Augustifesten. "Jag åker inte till Norrköping för att gå med förlust", säger matförsäljaren Guido Carinci.

10 mars 2019 11:00

I slutet av januari blev det klart att matmarknaden International Food Festival dyker upp på sommarens upplaga av Augustifesten. Under fyra dagar, 14-18 augusti, pågår matmarknaden vid Kristinaplatsen.

En glädjande nyhet för matintresserade Norrköpingsbor månne, men det är inte alla som jublar. På Tomer (Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska förening) jäser det ordentligt.

– Jag tycker det är för jäkligt. Vi känner oss illa behandlade, säger Guido Carinci, ordförande i Tomer.

– Vi knallar som inte ingår i den speciella matmarknaden erbjuds att stå två dagar på en annan plats, medan de i matmarknaden får stå i området i fyra dagar. Det är ju knappast på lika villkor.

– Det hade inte varit några problem om det varit en annan tidspunkt. Men nu blir det ju en oschysst konkurrens om samma kunder, fortsätter Carinci.

Organisationen är också upprörd över de ekonomiska förutsättningarna.

– Vi som är på den vanliga marknaden får betala hyra för att stå och sälja. Senaste året betalade jag drygt 10 000 för min plats. Vi har hört att de som står på själva matmarknaden inte behöver betala, säger Guido Carinci.

Efter att i 36 år ha sålt bland annat hamburgare, pulled pork och italienska delikatesser så avstår Guido Carinci nu Augustifesten.

– Jag åker inte till Norrköping för att gå med förlust. Och jag är inte ensam om att ha det så, vi i Tomer avråder knallarna från att åka dit.

Hur mycket brukar du dra i på Augustifesten?

– Cirka 70 000 kronor på de två dagarna.

Carita Nordh, evenemangskoordinator på Upplev Norrköping, tycker det är tråkigt om vissa knallar väljer att avstå Norrköping i år.

– Vi har haft en bra dialog med Tomer och jag har inte fått uppfattningen av att de inte vill åka hit, säger hon.

Hur ser ni på konkurrenssituationen?

– Vi ser det ju snarare som att matmarknaden och de andra knallarna kompletterar varandra. Vi fick möjlighet att få hit matmarknaden i år och då tog vi chansen. Vi tror många Norrköpingsbor kommer att uppskatta nyheten, säger Carita Nordh.

Vad betalar dem som är med på matmarknaden?

– Det finns en ekonomisk uppgörelse mellan kommunen och den arrangören. I den ingår ju exempelvis kostnader för tillstånd, vatten och el. Men det är ingen av knallarna som står helt gratis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa