Marknad med mat, djur och hantverk

Under lördagen var det dags för den årliga mat- och hantverksmarknaden i Bestorp. Förutom ett 30-tal knallar som sålde allt från ost till textilprodukter, fanns där flera sorters djur.

28 juli 2018 20:00

Molnen ligger tjocka över Bestorp den här lördagen. Den återkommande marknaden i Bestorpsparken har hållit på i några timmar. När vi anländer råder det febril aktivitet på hela området. Människor provsmakar korv, fikar, handlar och njuter av gemenskapen. Knallarna säljer bland annat ost, olika sorters korv, bröd och textilprodukter.

En av dem är Birgitta Hultmark från Gistad som säljer glutenfritt bröd och kakor, men också kuddar och förkläden.

– Jag har varit här i flera år och tycker att det är en väldigt bra marknad eftersom det alltid är mycket folk. Det är en stor efterfrågan på det glutenfria eftersom det verkar vara en trend, säger hon.

Knappt 25 meter från henne träffar vi Lennart Gustavsson Mek från Sturefors. Han är intresserad av marknaden eftersom han själv har tillverkat många olika produkter under sin livstid.

– Det är roligt att se vad folk har att sälja. Själv har jag tillverkat allt möjligt från trädgårdsindustrin till bilindustrin, säger han innan han vandrar vidare i jakt på att hitta sin fru som verkar vara spårlöst försvunnen bland marknadens alla stånd.

Några som haft lite extra tur är familjen Bredén från Linköping som lyckats kamma hem en vinst i ett lotteri.

– Vi har sett skyltarna längs vägen så vi passade på att svänga förbi. Min son Ludvig har lyckats kamma hem en vinst med flera godsaker. Sedan har vi handlat bröd, en ljusstake och ost. Men nu ska vi gå och köpa en kvast, säger Marie Bredén.

När vi vandrar vidare stöter vi på Britt-Marie och Bengt Arne Wikvist. De har också haft turen på sin sida den här lördagen.

– Vi köpte lotter på kräftor och både jag och min man lyckades vinna ett varsitt kilo. Det var roligt, säger hon.

Men de behövde inte gå särskilt långt för att kamma hem vinsten.

– Vi bor på andra sidan kullen, säger Bengt Arne och skrattar.

Förutom knallar finns här några utställare som har tagit med sig sina djur. Bland annat japanska silkeshöns, grisar, hästar och får av raserna texel, suffolk och ett med pälskorsning. Två av besökarna som spanat in djuren är Emil Pettersson och Elsa Pettersson som åkt hit tillsammans med sin familj. Elsa är fast besluten om vad som har varit roligast på marknaden.

– Eftersom jag vill ha hästar så tyckte jag att de var gulliga, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Persson