Det handlar om CFA institute research challenge, där cirka 1 100 lag från hela världen tävlar. Linköpingslaget består av fem blivande civilekonomer inom nationalekonomi och företagsekonomi. Erik Almgren är en av dem:

– Det är oerhört lärorikt och verkligen nyttigt att ha på sitt CV att vi har kommit så här långt i den här tävlingen. Nu hoppas vi satt vi går vidare till final, säger han på telefon.

Tävlingen har flera olika delmoment. Lagen är indelade i finalgrupper och LiU-laget tävlar i en region med Mellanöstern, Afrika och Europa. Därifrån kan man gå till final i New York, och bli bäst i världen.

Artikelbild

| Mark H. Shay, Accendo capital.

Laget har tilldelats ett företag, i det här fallet blev det Axfood-koncernen som har bland annat Willys-butikerna och Hemköp. Studenterna har gjort en egen analys av företaget, och kommit med strategiska rekommendationer. Till sin hjälp har de en industrimentor, Mark Shay från Accendo capital, som också är styrelseordförande i Linköpingsbolaget Impact coatings.

– Speciellt för det här laget är att de ger en säljrekommendation på börsen. Många finansanalytiker brukar rekommendera köp. De här studenterna har tänkt helt oberoende och konstaterat att Axfood står inför stora investeringar kring e-handel och nya satsningar på lager nära konsumenten, säger Mark Shay.

Har de goda chanser att vinna?

– Svenska lag ligger ofta bra till. Men det är hård konkurrens. Men vi ser att det här laget är ett av de bästa vi har haft sedan Sverige gick med i tävlingen 2009, säger Mark Shay.