Linköpingsbolag tar hem order

Teknikföretaget Intuitive aerial i Linköping bytte från drönare till andra plattformar och får nu beställningar på stabilisering och fjärrstyrning av tv- och filmkameror.

5 januari 2019 19:00

Det är ett internationellt företag inom tv-industrin – Spidercam – som nu använder Linköpingsbolagets teknik. Spidercam har ett vajersystem som går att höja och sänka och flytta i olika ledder, för att följa till exempel stora idrottstävlingar – allt från cricket och fotboll till simtävlingar och olika arenasporter. Med hjälp av vajersystemet är det möjligt att följa spelarna på planen, och till och med att intervjua dem på distans.

Intuitive aerial levererar ett system som möjliggör och förenklar fjärrstyrning och stabilisering av kamerorna oavsett om de hänger i vajrar, eller till exempel sitter fast på ett skakande fordon. Företagets teknik har varit representerad inom både naturfilm och tv-shower, som Eurovision.

Den senaste leveransen till Spidercam, i december, handlade om ett värde på cirka 1,4 miljoner kronor. Leveransen innebär också att Linköpingsföretagets teknik Newton S2 används vid livesändningar i 4K-formatet, som ger en hög bildupplösning.

– Under de senaste månaderna har vi märkt av en tilltagande efterfrågan för 4K, främst inom sportsammanhang. Det är därmed positivt att vi nu fullt ut tar position som systemleverantör inom 4K-livesändningar, säger Robin Kahlbom, vd för Intuitive aerial.

Företaget börsintroducerades 2015, med fokus på drönare som bär kameror. Men 2017 pausade man utvecklingen av det spåret och satsar nu i stället på stabilisering och fjärrstyrning av kameror på andra plattformar.

– Att vi nu får flera beställningar av Spidercam är ett viktigt framsteg och förhoppningsvis början på ett längre samarbete. Vårt mål är att bli världsledande på våra lösningar, säger Emanuel Ottosson, market coordinator.

Intuitive aerial

Ett svenskt innovationsbolag som utvecklar högteknologiska produkter för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror inom film- och tv-industrin. Företaget har 13 anställda och sitt säte i Linköping. Bolagets produktserie omfattar bland annat Newton med gyrostabiliserat kamerahuvud, Dominion som bland annat används till fjärrstyrning av produkterna. Företaget är också känt för en drönare som både kan lyfta och stabilisera tunga, professionella kameror. Sedan 2017 fokuserar företaget på utveckling och försäljning av Newton-serien.

Bolaget är börsnoterat, och redovisade en nettoomsättning på 5,9 miljoner förra året.

Se mer: www.intuitiveaerial.com och www.spidercam.tv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa