De utsågs till årets Näringslivsdiamant

Hela företaget Sectra AB utsågs till Linköpings Näringslivsdiamant i år. Företaget knoppades av från Linköpings universitet 1978 och nu är det världsledande inom sina områden.

Linköpings kommun 27 september 2019 23:30

Berättelsen om Sectra är en framgångssaga om ett företag startat av en grupp forskare vid Linköpings universitet, som har följt sin vision om att bidra till ett friskare och tryggare samhälle. På vägen till dagens framgångar har de knutit ytterligare några personer till "kärnan", som till exempel Torbjörn Kronander, vd och koncernchef. I början hjälpte han – som doktorand – företaget med programmering för att sedan få en anställning och bli en av delägarna.

I dag är Sectra ett multinationellt bolag med nästan 800 medarbetare i 19 länder och huvudkontoret i Mjärdevi i Linköping. Företaget bedriver utveckling och försäljning av högteknologiska produkter och tjänster inom nischerna medicinska system och säker kommunikation. Sjukhus världen över använder sig av Sectras tekniklösningar för medicinsk bildhantering medan deras säkra och krypterade mobiltelefoner används av både Nato och EU. 

– Mer än hälften av EU:s medlemsländer använder sig av våra mobiltelefoner när de pratar om de mest hemliga sakerna, säger Torbjörn Kronander. 

Han och Marie Ekström Trägårdh, Sectras vice vd, representerade företaget på fredagskvällens näringslivsgala i Linköping konsert och kongress och tog emot priset Näringslivsdiamanten som Linköpings kommun delar ut. Företaget trivs i Linköping, enligt Torbjörn Kronander, och det finns inga funderingar på att flytta huvudkontoret. 

– Linköping är bra, för företaget är det viktigt med en flygplats, säger Kronander som är född i Malmö och gått på låg- och mellanstadiet i Norrköping.

I fjol omsatte Sectra nästan 1,4 miljarder kronor.

– Vi växer hela tiden och just nu växter vi mest i USA och i Australien. Det är lite roligt att vi tar hand om viss bildhantering för bolag som Apple och flera andra kända företag från Silicon Valley, säger Torbjörn Kronander.  

Planen för den närmsta framtiden är att ha trevligt på festen både med de 500 närvarande och med sin kollega Marie Ekström Trägårdh som är nykommen från USA. 

Sectra är noterat på NASDAQ Stockholm och har cirka 8 000 aktieägare. Men grundarna och några till från kärnan äger fortfarande mer än hälften av aktierna räknat i röster.  

Vinnarna i alla kategorier:

Årets Samhällsutvecklare: Mimmi Söderholtz, Veteranpoolen. 

Årets Gröna Företag: Haddorps Gård, Robert Emanuelsson.

Årets Modigaste: Edvin Johansson, Auto-Man. 

Årets Tillväxtföretag: Joyvoice

Årets Digitala Innovation: Agricam  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Tjeckien vill byta Gripen mot amerikanska F-35

Tjeckien vill byta Gripen mot amerikanska F-35

Storkedjan öppnar butik i centrala Linköping – tar över efter Indiska som flyttar

Storkedjan öppnar butik i centrala Linköping – tar över efter Indiska som flyttar
Annons
Länsförsäkringar Östgöta

Stoppa vattenläckor i fastigheter

Stoppa vattenläckor i fastigheter

Arkitekterna flyttar in i gamla möbelfabriken • "Det här är verkligen något annorlunda"

Arkitekterna flyttar in i gamla möbelfabriken • "Det här är verkligen något annorlunda"

GUIDE: Är du hungrig? Här är 10 klassiska ställen att besöka i sommar

GUIDE: Är du hungrig? Här är 10 klassiska ställen att besöka i sommar
Visa fler