Vill sälja 64 Gripen till Finland

Saab vill sälja 64 Gripen till Finland. I den offert som på onsdagen lämnades in erbjuder sig försvarskoncernen att tillverka flygplan i grannlandet.

30 januari 2019 15:39

Finland försvarar för närvarande sitt luftrum med hjälp av 62 stridsflygplan av typen F/A-18 Hornet. Planen börjar dock bli föråldrade och ska ersättas med nya stridsflygplan.

Finland har begärt information om stridsflygplan från fyra västländer: Sverige (Gripen E), Storbritannien (Eurofighter), Frankrike (Rafale) och USA (F-35 och F-18).

På onsdagen lämnade Saab, med stöd av den svenska staten, in en offert till det finska försvarets logistikavdelning, som ansvarar för försvarsinköp. Erbjudandet omfattar 64 stridsflygplan av den senaste Gripen-versionen. Det rör sig om såväl ensitsiga (Gripen E) som tvåsitsiga (Gripen F) stridsflygplan.

– Gripens operativa förmågor matchar mycket väl de finska behoven och kraven. Med Gripen kan Finland förnya sin stridsflygplansflotta utan att kompromissa med antalet flygplan, tack vare en mycket konkurrenskraftig livscykelkostnad. Vi är övertygade om att Gripenerbjudandet skulle utgöra ett betydande bidrag till det finska försvarets operativa förmåga, säger Jonas Hjelm, chef för Saab affärsområde Aeronautics, i en kommentar.

I offerten erbjuds inte bara Finland att köpa stridsflygplan. Saab erbjuder även ett omfattande industriellt samarbete. "Programmet omfattar även överföring av underhålls-, reparations- och översynskapacitet till den lokala industrin, samt flygplanstillverkning och etablering av ett centrum för vidmakthållande och utveckling av Gripen i Finland", skriver Saab i ett pressmeddelande. Erbjudandet till grannlandet inkluderar även ett omfattande vapen- och sensorpaket samt nödvändig utrustning och tillhörande tjänster som behövs för att driva Gripensystemet.

Nyhetsbyrån Reuters har tidigare uppskattat att en finländsk beställning av stridsflygplan är värd mellan 50 och 100 miljarder svenska kronor. Finland förväntas fatta beslut i flygplansfrågan under 2021.

Så sent som i fredags lämnade Saab in en offert till Schweiz. Alplandet erbjuds att köpa mellan 30 och 40 Gripen. I maj 2014 ­röstade drygt 53 procent av de schweiziska väljarna nej till förslaget om att köpa 22 Gripen­plan av densenaste versionen.

Den nya Gripen-versionen har hittills beställts av Sverige och Brasilien. Sverige har beställt 60 stridsflygplan, medan Brasilien har beställt 36 stridsflygplan. Under 2019 kommer de första exemplaren av Gripen E att börja levereras till kund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa