"Vilka vill man skicka till EU?"

Moderatledaren Ulf Kristersson talade i Linköping på fredagen, som draghjälp åt EU-kandidaterna Jessica Polfjärd och Arba Kokalari.

24 maj 2019 19:01

Efter viss kräftgång för Moderaterna känner Kristersson plötsligt vind i seglen. Enligt den senaste Novus-mätningen får partiet 15,9 procent, en ökning med 3,3 procentenheter. Samtidigt tampas Kristdemokraterna med inre diskussioner om abortfrågan. Och Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren anklagas för att ha tafsat på en kvinnlig partikamrat.

Var kommer väljarna i mätningen ifrån, Ulf Kristersson?

– Det vet jag inte. Men mätningen bekräftar en känsla jag har haft senaste tiden. Allt fler väljare har bestämt sig. Sakpolitiken är det som avgör.

Men det är bara resultatet på söndag som räknas. Man måste gå och rösta också.

Hur påverkas Moderaternas siffror av att det skakar inom KD och SD, och av anklagelserna mot Peter Lundgren (SD)?

– Jag säger så här: Vilka vill man skicka till EU som representanter för Sverige? Det ska vara människor som beter sig på ett schyst sätt mot andra. Bra människor som står för det du själv står för!

Dagen före mötet i Linköping gick Moderaterna till attack mot bland annat Socialdemokraternas argumentation om EU-valet som en kamp mot högerextremismen på europeisk nivå.

Betyder det att ni tonar ned frågorna om högerextremism?

– Det här valet handlar inte om polsk eller rumänsk politik. Det handlar om vad Sverige ska göra i EU. Moderaterna har varit för EU sedan 1961. Vi kan vårt Europa, svarar Kristersson.

Varför argumenterar ni så hårt för kärnkraft just nu?

– För svensk miljöpolitik är kärnkraften avgörande. Skulle vi stärka samarbetet kring kärnkraft i Europa, forska mer tillsammans, så skulle det betyda mycket för möjligheten att få mer klimatsmart energi i Europa.

Vilket är ert mål i slutspurten i EU-valet?

– Ett mandat till och det ligger inom räckhåll nu.

I vilka frågor kritiserar ert parti EU?

– EU ska koncentrera sig på rätt saker. Till exempel gränsöverskridande frågor som klimatet. Vi har aldrig tyckt att EU ska hålla på med vargar, snus och föräldraförsäkringar.

ulrik.svedin@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa