Vägen till jobb – via schackbrädet

Den 10 maj är det premiär för evenemanget ”Näringslivet möter förorten” i Linköping. Det är en schackturnering med syftet att hjälpa ungdomar från förorten att få en fot in i arbetslivet.

1 april 2019 05:00

Pontus Carlsson driver projektet som har funnits i fem år och ägt rum i både Stockholm och Göteborg.

– Idén är att skapa möten mellan människor som inte ses så ofta, säger han.

Tävlingen äger rum vid Skäggetorps centrum och sker i samarbete med Skäggetorpsskolan. Skolans elever kommer i förväg bli coachade och få lära sig användbara strategier för schackspelande, men även för arbetslivet. Under tävlingen paras en person från förorten ihop med någon från näringslivet. Laget får inte prata under matchen, man spelar vartannat drag och försöker förstå sin partners strategi för att tillsammans kunna vinna.

Varför schack?

– Alla kan spela schack oavsett ålder, kön och ursprung, därför är det perfekt. Det enda man behöver göra är att lära sig reglerna! Näringslivet söker efter personer som kan tänka kritiskt och har en analytisk förmåga, kvaliteter som även är bra när man spelar schack, säger Pontus Carlsson.

Det är både företag, bland annat Vricon systems och PWC, som kommer att närvara, men även politiker och idrottsprofiler från Linköping kommer att vara med.

– De som deltar vill också bidra till ett bättre samhälle, säger Pontus Carlsson som har en tydlig målbild med dagen.

– Vi vill att alla ska ha det kul, att kontakter ska knytas och att fördomar ska brytas. Vi vill visa att Skäggetorp inte är farligt!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Alexzandra Persson

Ämnen du kan följa