Tonläget höjs i simhallsfrågan

Snålade den gamla majoriteten med fakta kring byggandet av den nya simhallen? Det hävdar Muharrem Demirok (C). Rent skitsnack säger Elias Aguirre (S).

22 januari 2019 18:00

I elfte timmen har en diskussion om lokaliseringen av den nya simanläggningen dykt upp. Igen. Skälet är – enligt kommunalrådet och ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden, Muharrem Demirok – att nya majoriteten saknar viktig information.

– När vi tillträdde var det så uppenbart att vi inte fått all fakta. Det var rörigare än vi föreställt oss. Våra beslut ska grunda sig på fakta och inget annat. Ingen prestige och inget annat heller.

Enligt Demirok tittar man nu över vad det skulle kosta att bygga på annan plats och hur det skulle påverka tidsplanen.

– När vi har fakta på bordet så ska vi presentera det. Men det finns ännu inget beslut om att flytta den.

Ännu?

– Ja, om all fakta visar att det går att bygga snabbare och billigare och få en bättre produkt så vore vi oansvariga om vi inte tog ställning till detta.

Pengarna och tiden, är de två viktigaste faktorerna, enligt Muharrem Demirok.

– Nu är vi i ett läge där inte ens första spadtaget är klart och kostnaderna har fått skena ohejdat. Men målet är fortsatt att vi ska kunna inviga en ny simanläggning under mandatperioden.

Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition och före detta ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, blir förbannad när han hör anklagelsen om bristande information.

– Det här med att de inte fått insyn, det är bara skitsnack, säger han.

Enligt Aguirre var oppositionen med från början när kostnader mellan olika byggplatser jämfördes, fram till arkitekttävling och till inrättandet av en styrgrupp för simhallen.

– Det här handlar snarare om Muharrem Demiroks egna partners, säger han.

Har det gått prestige i frågan?

– Det prestigelösa nu vore att konstatera att det finns ett färdigt förslag. Vi kan börja upphandla i februari. Verklig prestige är ju att riva upp det här en gång till. De som får betala är föreningslivet och Linköpingsborna som får vänta längre.

Han tillägger:

– Är man orolig för kostnaden, det handlar om mycket pengar, så ska man nog tänka på att det är väldigt få stora infrastrukturprojekt som blir billigare av att man skjuter fram dem i tiden.

Enligt Muharrem Demirok talar ändå det mesta för att simhallen byggs på Folkungavallen.

– Men ska jag fatta ett beslut som är så kostsamt då måste jag kunna se Linköpingsborna i ögonen och säga att det här är det absolut bästa beslutet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa