Stängde av sig själv – ångrade sig

En man i 60-årsåldern utnyttjade den nya möjligheten att stänga av sig från allt spel som kräver registrering. Men mannen ångrade sig och gick till domstol för att kunna återuppta sitt spelande.

6 mars 2019 21:30

I januari i år lanserades ett nationellt avstängningssystem som kallas för spelpaus. Systemet innebär att en spelare kan stänga av sig själv från spel om pengar.

Efter en månad hade drygt 20 000 personer stängt av sig från spel.

En av dem är en man i 60-årsåldern. Han stängde av sig tills vidare – men ångrade sig och vände sig till Spelinspektionen för att få avstängningen hävd. När han inte fick som han ville överklagade han till Förvaltningsrätten i Linköping och begärde att domstolen skulle ta bort avstängningen. Han uppgav att han trodde att han endast stängde av sig från en enskild spelhemsida. Han intygade även att han inte lider av ett spelmissbruk och förklarade att det är en social aktivitet för honom att gå till en spelbutik.

Förvaltningsrätten konstaterar dock att en avstängning tills vidare inte får hävas förrän efter tolv månader. Några undantag medges inte i spellagen. Förvaltningsrätten skriver i en färsk dom: "Att ge den enskilde möjlighet att på eget initiativ häva sin registrering i självavstängningsregistret skulle gå mot syftet med registret." Mannens överklagande avslogs.

Den som vill stänga av sig från spel kan välja på tre månader, sex månader eller tills vidare. En majoritet av dem som har utnyttjat möjligheten har valt avstängning tills vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa