Vid 14.30-tiden på tisdagen lyfte ett Jas 39 Gripen E från Saabfältet i Linköping. 

På långt håll såg det ut som ett vanligt stridsflygplan, men den som tittade närmare kunde se att den brasilianska flaggan var målad på stjärtfenan. 

Vid start- och landningsbanan stod höga politiker, generaler, direktörer samt en mängd journalister – varav de flesta pratade portugisiska. Den brasilianske försvarsministern, Fernando Azevedo e Silva, passade i sitt tal på att påminna de inbjudna gästerna om att Brasilien blev värdsmästare i fotboll 1958 genom att slå Sverige i finalen. Han uttryckte också glädje över att Brasilien och Sverige numera samarbetar om att utveckla nästa generations stridsflygplan. 

Artikelbild

– Jag är stolt och rörd, sade försvarsministern. 

Sveriges försvarsminister, Peter Hultqvist, fanns också på plats, men undvek alla fotbollsreferenser. 

– Ett strategiskt partnerskap med Brasilien är viktigt för Sverige. 

Frågan är om inte Saabs avgående vd, Håkan Buskhe, utstrålade mest glädje under den långa ceremonin. Vi fick tillfälle att göra en kortare intervju med honom efteråt. 

Artikelbild

Hur viktig är den här affären med Brasilien för Saab?

– Det är klart att den är oerhört viktig. Det är den största exportaffär ett svenskt företag har tagit hem. Affären innebär att vi kan dela på kostnader. I dag har vi visat att vi levererar i tid och att vi levererar kvalitet. 

Artikelbild

Brasilien har beställt 36 Gripenplan till ett värde av närmare 40 miljarder kronor. Det rör sig om 28 ensitsiga Gripen E och åtta tvåsitsiga Gripen F.  Tillsammans med den brasilianska flygindustrin, med Embraer i spetsen, utvecklas nu det som ska bli den tvåsitsiga versionen. 

Håkan Buskhe säger sig vara övertygad om att Brasiliens val av Gripen öppnar möjligheter för fler exportaffärer i framtiden. Andra Sydamerikanska länder, som till exempel Colombia, har visat intresse för det svenska stridsflygplanet.  

Artikelbild

– Brasilien är ett stort land med en mycket stor ekonomi. Det har betydelse att Brasilien har valt Gripen. 

Varför väljer du att sluta på Saab? 

Artikelbild

– Man ska lämna när festen är som bäst. Det är inte många vd:ar som sitter så länge som jag har gjort, nästan tio år. 

Anonyma källor till Dagens Industri har pekat ut Håkan Buskhe som nästa chef för telekomjätten Ericsson. När vi frågar honom om detta slår han dock i från sig. 

Artikelbild

– Det är bara spekulationer. Börje Ekholm (Ericssons nuvarande vd) är dessutom en utmärkt vd.