Premiär för mataffär utan personal

Klockan fem i morgon bitti öppnar Linköpings första helt obemannade mataffär. Den ligger i Ekängen och konceptets upphovsman är Liu-studenten Edvin Johansson.

23 november 2018 18:00

Edvin pluggar tredje året på det femåriga civilingenjörsprogrammet. Idén till en obemannad affär fick han för två år sedan. Hans mamma bor i Ekängen och det är åtta kilometer till närmsta mataffär.

– Jag tog kontakt med kommunen om att få arrendera 200 kvadratmeter mark vid återvinningsstationen i Ekängen. Sedan har det tagit ungefär två år att utveckla systemet och bygga tekniken som integrerar mellan kunden, bank-id och butiken.

Attefallsstugan byggde Edvin först i ett Cad-program i datorn, planka för planka. Därför visste han exakt vad som skulle gå åt när hans lilla snickeriprojekt, som han försynt kallar det, inleddes i somras.

Nyfikenheten hos Ekängenborna har varit stor och under hela byggperioden har ett tiotal människor dagligen stannat till för att förhöra sig om vad som är på gång.

Klockan fem i morgon är det så premiär för den 22 kvadratmeter lilla och obemannade mataffären {Auto_mat}. Runt klockan 8 ska Edvin själv finnas på plats och bjuda på gratisfika med nybakade kardemummabullar.

– Tanken var en butik med bara basvaror, men det blev lite mer, konstaterar Edvin när han visar runt.

Förutom färska grönsaker, frukt och bröd (på lördagarna nybakat från Ronaldos) finns här det mesta av det som till vardags används i ett hushåll. Mejeri, fryst lax och kyckling, frysta färdigrätter, kattmat, kryddor, allt för tacomyset, hygienartiklar och pinfärska ägg.

Det var ju med ägg det började när Edvin drog igång förtaget Ägghem tidigare i år. Det har växt med rekordfart och nu kör Edvin hem 3 000 ägg i veckan, 100 stora plattor, till cirka 500 Linköpingsbor. Här är det reportaget.

Edvins {Auto_mat} är en förtroendeaffär som bygger på människors ärlighet. Men inte bara. För att komma in i affären krävs ett mobilt bank-id. Hela området är bevakat av flera övervakningskameror och när affären är stängd mellan klockan 23 och 05 är lokalen larmad via en larmcentral.

I butiken finns ingen tobak, alkohol eller kontanter.

Priserna då? Som i vanliga småbutiker. 13,90 kronor för en liter mjölk. 15,90 för 500 gram Barillapasta.

Axfood levererar merparten av varorna och så långt det är möjligt köper Edvin in lokala råvaror och produkter.

– Självklart kan jag inte konkurrera med Ica Maxi, men filosofin är att priserna ska vara jämförbara med dem i Coops eller Icas Närabutiker.

Finns planer på en patentering och att små {Auto_mat}:er dyker upp lite varstans?

– Mm. Vi får väl se, ler den unga entreprenören hemlighetsfullt.

Bolagsnamnet skäms inte för sig. EDVIN Corporation AB.

Vi får nog lägga det på minnet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Glenning

Ämnen du kan följa