Nytt studenthus för 400 miljoner kr

För 400 miljoner kronor byggs nu det första höghuset på Linköpings universitet. Sju våningar ska rymma bland annat bibliotek, restaurang och 900 studieplatser.

29 maj 2017 18:15

Universitetets rektor Helen Dannetun var en av dem som på måndagen fick ta det första symboliska spadtaget för Studenthus Valla.

– Det är fantastiskt roligt att vi är i gång nu. Det här huset kommer att bli omtalat i hela landet – och även utomlands – som något alldeles extra.

Dannetun började själv som student på Linköpings universitet för över 40 år sedan och har sett campusområdet växa fram. Teknikskiften har kommit och gått.

– På 70-talet var det populärt med tv-ledd undervisning och det hängdes upp monitorer överallt. Sedan kom de stora datasalarna. I nya studenthuset handlar det mycket om nätverk och om massor av eluttag. Men det viktiga är inte tekniken utan innehållet – att vi skapar mötesplatser där studenter kan träffas, studera, koppla av och ha roligt.

Studenthuset byggs på samma plats där det numera rivna Origo låg. Drygt 15 000 kvadratmeter ska det bli och med sina sju våningar kommer det att sticka upp rejält bland universitetets två- och trevåningsbyggnader.

Huset är tänkt att bli den naturliga entrén till universitetet och ska bland annat innehålla reception, bibliotek, restaurang och kafé. All personal som studenterna behöver träffa ska finnas här, alltifrån studenthälsa till studievägledare.

Framför allt ska studenthuset innehålla studieplatser, hela 900, i alltifrån grupprum till enskilda bås. En tydlig trend är nämligen att studenter inte längre vill sitta hemma och plugga. I studenthuset är det meningen att de ska kunna studera under dygnets alla timmar.

– Alla våra enkäter visar att det är fler och bättre studieplatser som efterfrågas. En utbildning är inget solorace på fem år, man vill kunna ta hjälp av varandra och studera tillsammans, säger Erik Claesson, ordförande i Linköpings teknologers studentkår.

Studenthuset byggs av Peab och ska stå klart sommaren 2019. White Arkitekter har ritat huset som får en karakteristisk silhuett med en trekantig konstruktion med solpaneler på taket. Solcellerna ska bidra till att klara de tuffaste miljökraven – miljöbyggnad Guld.

Akademiska Hus står som beställare.

– Det här är ett stort och viktigt projekt för oss. Det är inte varje dag vi bygger ett nytt hus för 400 miljoner kronor. Men sammanlagt i landet har vi faktiskt pågående och planerade projekt för 21 miljarder kronor, berättar Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa