Nu är lägenheterna mer miljövänliga

Det går att göra något bra av det gamla miljonprogrammet. I Linköping har 282 nyrenoverade lägenheter just belönats med certifieringen Miljöbyggnad Silver.

3 mars 2019 17:30

Det är Riksbyggen som renoverat 1960-talshusen i Skarpan i Linköping. Renoveringen blev klar i höstas och då hade företaget också byggt till en extra våning med 150 nya lägenheter.

Nu har Sweden Green Building Council (SGBC) klassat området som Miljöbyggnad Silver. Det är den näst högsta klassificeringen och ställer bland annat krav på material, energiförbrukning, solskydd, ljudmiljö och ventilation.

– Det är inte särskilt vanligt med miljöcertifierade miljonprogramshus. Men jag tycker att det är en bra väg att gå. Det finns jättemycket att göra i de här områdena och genom att utveckla det befintliga bostadsbeståndet minskar belastningen på miljön, säger Riksbyggens miljöchef Karolina Brick.

En del av miljötänkandet har varit att återanvända tidstypiska detaljer. Till exempel har stora delar av de gamla köksinredningarna sparats och renoverats.

Enligt Riksbyggen har hela området energioptimerats, samtidigt som luftkvaliteten inomhus förbättrats och ljudnivån sänkts. Tillgängligheten har förbättrats genom att hissar satts in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa