Lokalt företag utvecklar självtest för corona

Linköpingsföretaget Dynamic code arbetar just nu för fullt med att ta fram ett självtest för coronaviruset.

26 mars 2020 17:00

– Ja, vi arbetar med att ta fram ett test för egen självprovtagning. Vi är i dialog med flera aktörer, myndigheter och företag.  Validering av provtagningen är en viktig del att få på plats så fort som möjligt, säger Anne Kihlgren, vd på företaget.

HealthTech-bolaget Dynamic code erbjuder sedan 2011 självtester inom en rad områden – könssjukdomar, maghälsa och halsfluss är några exempel. Liksom företagets andra tester kommer coronatestet vara ett genetiskt test.

–  Men Covid-19 är ju ett virus som har RNA till skillnad från bakterier som har DNA. 

Testet som nu valideras är ett självprovtagningstest där man tar prov i näsan och svalget.

 

För några veckor sedan inledde Dynamic code ett nytt samarbete med remiss- och svarsystemet Labportalen. Det gör att läkare kan beställa  Dynamic codes självtest åt sina patienter och ta emot deras provsvar –  allt via sitt journalsystem. Patienten tar provet hemma på egen hand och skickar sedan provet till Dynamic codes laboratorium för analys – utan att behöva uppsöka vården fysiskt.

– Tanken är att det nya testet för corona ska fungera enligt samma princip. En stor fråga i dag är logistik och distribution och där har vi redan en sådan plattform integrerat hos flera vårdgivare. 

Om coronatestet även kommer att gå att köpa på apotek är ännu oklart. 

– Det är viktigt att prioritera vilka grupper som ska testas först. Här får Folkhälsomyndigheten och övriga berörda myndigheter bestämma, säger Anne Kihlgren. 

 

Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten har tidigare avrått från användning av självtester för coronaviruset. Två företag har fått marknadsförbud mot sina tester för coronaviruset, eftersom man inte kunde bevisa produkternas säkerhet och prestanda. Bolagen riskerar vite på 10 000 kronor om marknadsföringen fortsätter.

Vad är skillnaden mellan era tester och de här?

– Det har dykt upp flera sådan här typer av självtest med väldigt varierad kvalité. Skillnaden är att vi på Dynamic code alltid gör en kvalitetssäkrad analys i laboratorium av våra tester och att våra test är CE märkta enligt gängse regelverk och registrerade på Läkemedelsverket.  

Anne Kihlgren vågar inte gissa när vi kan se ett självtest för coronaviruset på marknaden. 

– Vi arbetar så fort vi kan. Självklart är det ett högt prioriterat område. Vi vill hjälpa till i det här. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg