"Känns stort att ha fått förtroendet"

Kristina Edlund är, inte så oväntat, i topp när socialdemokraterna presenterar sin lista till fullmäktigevalet i september.

27 februari 2018 15:15

Det har hänt en del på listan sedan förra valet. Inte många namn av de som toppade listan 2014 finns med i topp i dag. Tre namn finns kvar i toppen, och det är förutom Edlund också Lena Micko och Ali Hajar.

Lena Micko fick ganska snart efter förra valet en förfrågan om att bli ordförande för SKL, ett uppdrag hon haft sedan dess. Det var när Micko avgick som kommunstyrelsens ordförande som Kristina Edlund ersatte henne. Redan När Micko avgick sa hon att hon var fortsatt intresserad av att behålla en fot i kommunpolitiken i Linköping.

Såväl Lena Micko som Ali Hajar har dock kanat ner några snäpp sedan förra listan. Micko hamnar på en sjundeplats och Ali Hajar återfinns på en tiondeplats på årets lista jämfört med en sjätteplats 2014.

Bland nya namn i toppen på listan finns Elias Aguirre, i dag kommunalråd och ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden. Från plats 32 inför förra valet är han nu partiets andranamn till fullmäktige. Trean på listan är Mari Hultgren, hon har klättrat upp från en 15:e plats jämfört med förra listan. Hon är ordförande i kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland och också ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden. Även Mikael Sanfridson, kommunalråd och äldrenämndens ordförande har klättrat en bit, från plats tolv till plats fyra.

Kristina Edlund är glad över sin förstaplacering.

– Känns stort att ha fått det förtroendet och det är en stark kf-lista som jag får möjlighet att leda. Varannan kvinna och varannan man, olika åldrar och bakgrunder.

Det är bara ett ickesvenskt namn på topp tio-plats, varför är det så?

– Nu är det valberedningen som lägger fram listan. Men vi har flera personer med ickesvensk bakgrund på listan och jag tycker att vi har en lista som speglar Linköping i stort och det finns det inget annat parti i Linköping som gör det.

Särskilt nöjd är Kristina Edlund med att partiet – säger hon – lyckats med målsättningen att 25 procent av de nominerade är under 35 år.

Socialdemokraterns fullmäktigelista 2018

1.Kristina Edlund, 42 år, kommunalråd/sjuksköterska, Ånestad

2.Elias Aguirre, 34 år, kommunalråd/ombudsman, Ånestad

3.Mari Hultgren, 47 år, lärare, Linghem

4.Mikael Sanfridson, 51 år, kommunalråd/verksamhetsutvecklare, Malmslätt

5.Lotta Bäckman, 48 år, lärare, Malmslätt

6.Niklas Nåbo, 51, lärare, Hjulsbro

7Lena Micko, 63 år, ordförande SKL, Innerstaden

8.Jonatan Hermansson, 31 år, pressekreterare, Vasastaden

9.Anna Larsson, 41 år, infrastrukturkoordinator, Västerlösa

10.Ali Hajar, 57 år, planarkitekt, Innerstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa