Här ställs rånarparet inför rätta

Den 21-åriga kvinnan och den 24-årige mannen försökte, enligt åklagaren, att rånmörda en man i Sturefors. På fredagen ställdes paret inför rätta.

3 augusti 2018 16:00

21-åringen och 24-åringen dömdes nyligen till åtta, respektive tio års fängelse för att ha försökt att mörda en kvinna i Stockholm genom att först råna henne och sedan lämna henne i en byggsäck vid en enslig skogsväg. Brottet skedde den 5 februari i år. Detta var dock, enligt åklagaren, inte första gången som Norrköpingsparet begick ett grovt brott tillsammans.

På fredagen ställdes paret ännu en gång inför rätta – denna gång i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund anklagade paret för att under natten till den 28 november förra året ha försökt att först råna och sedan mörda en man i Sturefors. Kvinnan hade – under falsk identitet – knutit kontakt med mannen via nätet och blev inbjuden till hans hem. Träffen med kvinnan tog dock en dramatisk vändning när 24-åringen trängde sig in i bostaden.

Enligt åklagaren ska paret ha krävt att få Stureforsbons pengar. När mannen gjorde motstånd blev han attackerad med kniv. Han tillfogades fem knivskador i handen, kroppen och på ena benet. Ett av huggen, som träffade på kroppen, orsakade livshotande skador.

Polisen kunde efter brottet säkra dna på en Red Bull-burk som låg kvar i Stureforsbons hem. Till en början kunde inte dna-profilen knytas till en viss person. Det var först när brottet i Stockholm klarades upp som det visade sig att dna-profilen kom från 24-åringen. Det framkom senare även att han hade hyrt en bil som befann sig i Sturefors den aktuella natten.

Under den första rättegångsdagen i Linköpings tingsrätt nekade såväl 21-åringen som 24-åringen – som bägge åtalats för försök till grovt rån och försök till mord – till brott. De medgav visserligen att de befann sig i Stureforsbons hem – men hävdar att de hamnade i en situation där de var tvungna att försvara sig. Denna förklaring köper dock inte Britt-Louise Viklund som menar att paret visade "synnerlig råhet" när de överföll mannen.

– De åtalade har lämnat delvis olika versioner av händelseförloppet, sade åklagaren.

Den drabbade Stureforsbon kräver sammanlagt drygt 230 000 kronor i skadestånd. Målsägandebiträdet, Thomas Wasteson, framhöll att mannen var mycket nära att dö.

– Det här var ett helt oprovocerat rån som gick snett. Min klient var nära att dö under operationen.

Rättegången avslutas på tisdag i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa