Alaaeddin Alaswad flydde från krigets Syrien för fyra år sedan och hamnade till slut i Linköping, utan ett öre på fickan.

2016 öppnade han Falafelhuset på S:t Larsgatan.

Målet var redan då klart utstakat:

Artikelbild

| Gratis falafelrulle på fredag. Det laddar det här gänget för. Från vänster, Mohammad Alhamad, Abdulazez Almohammad, Mehtap Uzel, Alaaeddin Alaswad och Mohammed Alaswad.

– Jag sa till mig själv att jag skulle starta en ny restaurang när vi säljer tusen rullar per dag. Nu är vi där, säger Alaswad och tänker på sin andra krog, den vid universitetet, som slog upp portarna den 21 maj.

Läs mer: Han satsar - öppnar ny restaurang

Nu siktar Alaaeddin på ett tredje matställe med samma koncept.

– Jag vill gärna öppna i I-Huset. Bara jag hittar en lokal som passar.

Artikelbild

Innan dess väntar dock ett riktigt maratonlopp på S:t Larsgatan.

På fredag blir det gratis falafelrulle till alla som ställer sig i kön till restaurangen.

Alaswad förklarar det ovanliga greppet:

– Jag kom till Linköping utan ett öre på fickan. Nu sitter jag här med två restauranger och tio anställda. Jag har haft en otrolig tur. Det här är mitt sätt att ge tillbaka lite av allt som jag fått hjälp med.

Läs mer: Nu kan restaurangen öppna efter branden

– Det är också ett sätt att uppmärksamma att fastemånaden Ramadan är till ända och att många ungdomar i stan tar studenten.

Alaaeddin räknar med att dela ut minst två tusen rullar under gratiskampanjen.

– Vi kommer att förbereda med fem hundra som ligger klara när vi öppnar. Men jag skulle bli jätteglad om vi får dela ut fem tusen, eller varför inte tio tusen? Pengar är inte det viktigaste. Det är gåvan till Linköpingsborna som ligger mig varmast om hjärtat, säger han och ler.