Flygande lyktor hotar betesdjuren

På nyårsafton är flygande lyktor ett populärt alternativ till fyrverkerierna. Ett allvarligt hot för betesdjur menar Lantbrukarnas riksförbund. "Om man vill använda lyktor, så är det bättre att använda nedbrytningsbart material", säger Peter Borring ordförande för LRF Östergötland.

28 december 2018 05:59

Inför nyår rapporterar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) om farorna med ljuslyktorna som skickas upp i natthimlen.

– Problemet med lyktorna är metallstommen som kan landa på fält där det senare ska skördas. Då kommer metallbitarna med i fodret och sticker sönder djuret inifrån, säger Peter Borring ordförande för LRF Östergötland.

Från och med 1 juni 2019 kommer det att krävas tillstånd för att köpa raketer med pinne. LRF vill att Sverige ska införa ett skyddsavstånd mellan djurhållande gårdar och fyrverkerierna. De hänvisar till Norge där lagstiftningen är mer restriktiv. Där skyddas djuren genom fyrverkerifria zoner. Men den lokale ordföranden Peter Borring har en annan uppfattning.

– Jag som person är tveksam till förbud och zoner. Ju mera regler man hittar på desto mer går det att runda dom. Det man kan konstatera är att om man vill använda lyktor, så är det bättre att köpa alternativen med nedbrytningsbart material. Man kan ju ha zoner, men lyktorna kan driva över dom, säger Borring.

LRF vädjar också om att fyrverkerier inte ska användas på ett sätt där det finns risk för att skrämma djur.

– Ur lantbrukets perspektiv vill jag generellt sätt hävda att raketerna inte är det största problemet. Däremot har jag en väldig respekt för hästar och hundar som befinner sig nära tätorten. Då är raketerna ett jätteproblem, säger Peter Borring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Holmqvist