I september förra året tog Saab och Boeing hem en beställning på 351 skolflygplan och 46 simulatorer till det amerikanska flygvapnet. Ordern är värd 9,2 miljarder dollar eller motsvarande 81 miljarder kronor. Saabs andel i kontraktet bedöms vara värd cirka 25 miljarder kronor.

Det amerikanska flygvapnet hade räknat med att beställningen av skolflygplanen och simulatorerna skulle kosta betydligt mer – eller 19,7 miljarder dollar. För att ta hem affären var alltså Boeing och Saab villiga att gå ner rejält i pris.De bägge flygplanstillverkarna räknar dock med att ändå kunna tjäna pengar på planet – genom att sälja det till fler länder.

Saabs vd Håkan Buskhe har sagt att målet är att sälja 2 000 plan.

Artikelbild

| Det amerikanska flygvapnet har beställt 351 skolflygpkan.

– USA har fler än 1 000 exemplar av skolflygplanet T-38 som ska bytas ut. Det kan handla om den nivån för T-X i USA. Sedan tror jag att det finns en lika stor potential i resten av världen. Vi får en support från den amerikanska regeringen när det gäller internationell försäljning. Det ska inte underskattas, sade Buskhe i intervjun.

Boeing har nu inlett en kampanj för att sälja skolflygplanet och har nyligen deltagit i flygmässor i Förenade Arabemiraten och Australien. Det sistnämnda landet ses som en potentiell framtida kund.

– Vi ser ett det finns ett stort intresse för flygplanet. Vi får många frågor om T-X och när det kan levereras, sade Boeings Mark Ballew till Defense News.

Boeing har även öppnat för möjligheten att tillverka T-X i flera versioner. Det rör sig dels om en version som skulle kunna användas som ett lätt attackflygplan – det vill säga ett lättare stridsflygplan som kan utrustas med vapen. Dels rör det sig om en version som skulle fungera som en så kallad aggressor – ett plan som används som fiendeplan i samband med realistiska övningar.

Boeing och Saab prioriterar dock först att få igång produktionen av de skolflygplan som ska levereras till det amerikanska flygvapnet. Det första färdiga planet beräknas anlända till flygbasen i San Antonio, Texas år 2023. Enligt Saab kommer mer än 90 procent av delarna till T-X att tillverkas i USA och den svenska försvarskoncernen planerar att öppna en fabrik i landet.T-X-programmet förväntas totalt resultera i över 17 000 arbetstillfällen i 34 delstater.