– Många vill flyga klimatsmart från sin egen flygplats, istället för att åka bil fram och tillbaka till Arlanda och sedan flyga över Linköping, säger Camilla Lejon, vd för Linköping City Airport.

I ett pressmeddelande uppger flygplatsen att bolaget KLM under maj i år gjorde sin tredje bästa månad under de elva år som bolaget haft flygningar från Linköping. Antalet resenärer ökade med nästan tusen personer jämfört med 2018.

Med tanke på klimatfrågan, är det här en bra nyhet?

Artikelbild

| Camilla Lejon, vd för Linköping City Airport, tycker att det är ett klimatsmart val att flyga från Linköping.

– Ja, det tycker jag. Därför att när man flyger från Linköping så sitter man inte och kör bil till och från Arlanda, och man väljer också att åka med det mest miljövänliga flygbolaget som finns idag, säger Camilla Lejon.

Air France KLM finns med på Dow Jones hållbarhetsindex-lista över miljövänliga bolag och är det enda europeiska flygbolaget i världen som finns med på listan. KLM flyger idag vissa plan på hållbart bioflygbränsle och bygger nu en egen fabrik för framställning av bioflygbränsle i Holland. Den är tänkt att öppna 2020. Bränslet ska bestå av regionalt restavfall, som återvunnen matolja.

– Då kommer man att flyga på biobränsle i Europa också och då kan Linköping komma att bli aktuellt, säger Camilla Lejon.

En majoritet av resenärerna från/till Linköping är affärsresenärer. Under skollov och semestrar väljer även allt fler privatpersoner att använda Linköpings flygplats.

– Det är nog inte så att flygandet i sig ökar, men fler väljer att flyga från Linköpings flygplats, säger vd Camilla Lejon.