Finland i samtal om stridsflygplan

Finland står i begrepp att skaffa nya stridsflygplan. Det finska försvarsministeriet har haft inledande samtal med de fem tillverkare – däribland Saab – som gör upp om ordern.

20 november 2018 20:00

Finland försvarar sitt luftrum med hjälp av 62 stridsflygplan av typen F/A-18 Hornet. Planen börjar dock bli föråldrade och ska ersättas med nya stridsflygplan.

Finland har begärt information om stridsflygplan från fyra västländer: Sverige (Gripen E), Storbritannien (Eurofighter), Frankrike (Rafale) och USA (F-35 och F-18). Den finländska projektledaren Lauri Puranen skriver på försvarsministeriets hemsida att det har hållits inledande samtal med de fem tillverkarna. Förhandlingarna hölls i Finland och varje företag fick en vecka på sig för att presentera sina respektive erbjudanden. Puranen vill i detta inledande skede av anskaffningsprocessen inte peka ut någon favorit.

Finland förväntas ta ett definitivt beslut år 2021, med första leverans 2025.

Saab hyser stora förhoppningar om att ta hem ordern. Under senare år har Sverige och Finland intensifierat försvarssamarbetet. Bägge länderna står utanför Nato och har att förhålla sig till den ökade ryska militära närvaron i Östersjöregionen. Den tidigare statsministern Matti Vanhanen har argumenterat för att Gripen är ett bra alternativ.

– En affär kan öppna för samarbeten mellan våra flygvapen, sade Vanhanen till den finländska nyhetsbyrån FNB år 2016.

Nyhetsbyrån Reuters har tidigare uppskattat att en finländsk beställning av stridsflygplan är värd mellan 50 och 100 miljarder svenska kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa