Elever får hämta lunch på restauranger

Från och med onsdag kan gymnasieelever hämta en lunchlåda värd 75 kronor på ett antal restauranger och caféer som deltar i kommunens insats.

31 mars 2020 16:45

Vi skrev förra veckan om beslutet att 5 000 gymnasieelever folkbokförda i Linköping ska få möjlighet till subventionerad lunch. Det var ett snabbt principiellt beslut som kom utan några konkreta detaljer. Under tiden har ett antal tjänstemän jobbat för att förbereda hur det hela ska gå till.

Tanken med lunchkuponger är inte att gymnasieelever ska gå på någon av restaurangerna i stan och äta där. Det enda alternativet är att de ska kunna hämta sin lunchlåda på någon av de 103 restauranger som har anmält sig och blivit godkända. Eleverna kan hämta matlådan under ordinarie skoldagar, fram till 5 maj.

– Det är viktigt att undervisningen inte störs på grund av lunchhämtning. Därför är hämtningstiden förlängt fram till klockan 17.30. Det är meningen att elever kan planera och hämta sin lunchlåda till nästa dag om det passar bättre, säger kommunikatören Axel Svartling.

Magnus Sjöberg, direktör för Verksamhetsstöd och service, leder lunchprojektet. Enligt honom är de anmälda restaurangerna geografiskt väl utspridda och finns i Linköping, Linghem, Vikingstad, Sturefors och Brokind. Nya kan fortfarande anmäla sig.

Om en elev bor på landet kan någon annan hämta lunchlådan i stället?

– Den tekniska lösningen är att alla elever ska registrera sig via sina mobiler och hämta sin lunch. Än så länge har vi inte tekniken för något annat. Efter den här veckan är det påsklov och vi kommer att jobba hårt för att rätta till om något inte fungerar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Zenaida Hadzimahovic