Därför bär de uniform på jobbet

Hur öka intresset för Hemvärnet och Försvarsmakten? Kanske ordna en dag då folk får bära sin uniform på jobbet? Onsdagen var då det skedde och i samband med det besökte Rikshemvärnschefen Stefan Sandborg Linköping.

31 maj 2019 12:00

Generalmajor Stefan Sandborg utsågs till Rikshemvärnschef 1 september 2018 och att han valde Linköping som besöksort när Hemvärnet firade sin "födelsedag", 29 maj, en dag som också är inskriven i almanackan som Veterandagen, var kanske ingen större överraskning.

– Jag är från Linköping och därför känns det förstås extra trevligt att få göra det här i den stad som ligger mig varmt om hjärtat, sa Sandborg när han stegade in på företaget Sectra i Mjärdevi.

Här möttes han av Mats Franzén, Samuel Björk, Rolf Scheiderbauer och Fredrik Waern som samtliga ingår i Hemvärnet med olika arbetsuppgifter.

– Vi är många på jobbet som är väldigt aktiva på sin fritid. En del sjunger i körer. Andra spelar spel. Jag är inte duktig på något av det. Men Hemvärnet passar mig bra. Jag är samverkansbefäl och trivs fantastiskt bra med det, sa Franzén och fortsatte:

– De insatser vi gör känns viktiga. Dels att skydda och bevaka olika försvarsobjekt och dels att rycka in och stödja samhället vid stora påfrestningar, till exempel bränder och översvämningar.

Stefan Sandborg hade tidigare under dagen besökt Saab och efter rundvandringen på Sectra väntade en resa till Stockholm där ”Uniform på jobbet – dagen” skulle uppmärksammas ytterligare.

– Hemvärnet är i behov av fler personer. I dag består organisationen av cirka 22 000 frivilliga. Målet är att nå 25 000 år 2030. Den här kraftsamlingen kan göra att fler får upp ögonen för oss och blir intresserade, sa han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Johansson

Ämnen du kan följa