C "förlåter" allianspartnern KD i Linköping

Att som parti bli kallad klåpare, bedragare och Quislingar av sin samarbetspartner borde svida rejält. Men Centerpartiet i Linköping är beredd att förlåta och vända blad.

11 januari 2019 19:33

När Kristdemokraternas gruppledare i Linköping, Sara Skyttedal, lovar att hon och hennes parti aldrig ska glömma, så är hennes Allianskollega i Linköping, centerpartiets gruppledare Muharrem Demirok, beredd att göra just det. Glömma det där med Quisling, klåpare och bedragare.

Han ser inga konsekvenser alls för samarbetet i Alliansen i Linköping – mellan framför allt C och KD – på grund av Skyttedals utspel.

– Tvärtom är vi både starka med vårt samarbete och vår gemensamma vision, säger han.

Han menar att regeringsfrågan framförallt är något som hanteras på nationell nivå mellan partierna. Personligen tolkar han Skyttedals utspel som ett uttryck för stundens upprördhet

– Jag förstår om det initialt finns upprörda känslor och att man kan göra uttalande i affekt.

Ni är beredda att vända blad, alltså?

– Ungefär så.

Moderaternas gruppledare i Linköping, och tillika ledare för Allians för Linköping, Niklas Borg, satt under fredagskvällen i telefonkonferens med partiledningen. Han är besviken över att Centern väljer att spräcka Alliansen nationellt, men hävdar att det inte påverkar partiernas samarbete i Linköping.

– Vårt lokala samarbete är starkt och påverkar på inget sätt av det som händer nationellt. Jag trivs mycket bra i mina Alliansvänners sällskap i Linköping.

Före detta riksdagsledamoten för Centerpartiet, Staffan Danielsson är inte förtjust i dagens besked. Nu – precis som tidigare under väntetiden på regeringsbesked – varnar han för att centerpartiet historiskt har förlorat på att regera med, eller stötta, Socialdemokraterna. Risken är än större nu när Centern – innan man ens inlett ett samarbete med S – valde att fälla en borgerlig regering

I en debattartikel i Dagens Samhälle i december förra året skrev Staffan Danielsson att risken är att partiet, precis som under 1970-talet, upplevs som ett enfrågeparti.

Alltså ett parti som i första hand är anti något. På 1970-talet var det kärnkraften, nu har frågan istället handlat om risken att behöva ta stöd av Sverigedemokraterna i enskilda frågor.

Men Danielsson vill ändå vara positiv och hoppas nu på framgångar i valet 2022.

– Dock finns det en uppenbar risk för en annan riksdagsmajoritet då, säger han.

Hur tror du beslutet påverkar C internt?

– Annie Lööf har en oerhört stark ställning och de allra flesta litar på att partiledning och riksdagsgrupp fattat rätt beslut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa