Bygget blev 21 miljoner dyrare

Det tog ett år mer än planerat och blev 21 miljoner kronor dyrare. Men nu är p-huset Akilles invigt med två nya våningar.

10 juni 2019 17:07

Taket på Akilles bjuder på en magnifik utsikt över domkyrkan och slottet. Här träffar vi Niklas Hallkvist, som tog över som projektledare när tillbyggnaden hade stött på stora problem.

– Huset har bjudit motstånd. Den riktigt stora svårigheten var grundläggningen. Den markundersökning som fanns stämde inte, vi behövde påla 30 meter i stället för 10 och tvingades byta pålningsmetod. Att bevara fängelsemuren och att hålla p-huset öppet under byggtiden har varit andra utmaningar, berättar han.

Slutnotan för Sankt Kors blev 106 miljoner kronor, att jämföra med ursprungsbudgeten på 85 miljoner. Akilles har nu fyra våningar plus takparkering och 349 p-platser har blivit 615. Fasaden mot länsstyrelsen och domprostgården har försetts med färgade glasplattor och balkar som ska korrespondera med limträbalkarna i biblioteket ett stycke bort.

Den som passerar på Storgatan eller Västra vägen kan däremot konstatera att den fasaden ser allt annat än färdig ut. Där ska ett nytt hotell med 150 rum byggas med start i augusti och invigning hösten 2020.

– Det blir en våning högre, så p-huset kommer inte att synas alls från det hållet, förklarar Niklas Hallkvist.

Niklas invigde Akilles med tal och bandklippning. Dessutom bjöd Mikael Svensson från MSK Kvarnvingen på en spektakulär uppvisning i radiostyrd bilsport. Hans nitro offroad 1:8 for fram så det visslade på Akilles betongtak.

– Lite ovant underlag för mig, vi brukar köra på grus och lera. Men det är kul att få visa upp sin sport, vi jobbar för att den ska få större spridning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa