Brasilien har beställt 36 Gripenplan av Saab till ett värde av närmare 40 miljarder kronor. Det rör sig om 28 ensitsiga Gripen E och åtta tvåsitsiga Gripen F.  

Så sent som den 26 augusti genomfördes den första flygningen med det första brasilianska Gripen-planet. Planet lyfte från Saab-fältet.

– Allt gick enligt förväntningarna och som vi har tränat på när vi har förberett det här passet i simulatorer och annat, sade chefstestpiloten Richard Ljungberg.

Artikelbild

| På tisdagen lämnas det första Gripen-planet över till Brasilien vid en ceremoni på Saabs anläggning i Linköping.

På tisdagen kommer planet formellt att överlämnas till det brasilianska flygvapnet. Planet kommer dock att genomgå tester i Sverige innan det hamnar i Brasilien.

Vid ceremonin på Saab i Linköping deltar bland andra den brasilianske försvarsministern Fernando Azevedo e Silva och den svenska försvarsministern Peter Hultqvist. 

Även den brasilianske flygvapenchefen, Antonio Carlos Moretti Bermu närvarar och ska berätta varför Brasilien valde det svenska stridsflygplanet. Mats Helgesson, Sveriges flygvapenchef, kommer att berätta om det svenska samarbetet med Brasilien.

Saabs avgående vd, Håkan Buskhe, ska hålla ett anförande ”om framtida arbetssätt och värdet av långsiktiga partnerskap”.

Saab har hittills fått beställningar på 96 Gripenplan – 36 till Brasilien och 60 till Sverige.