Borg (M) vill avskaffa polisens lista

Jag vill att man ska sluta med listan, inte göra den hemlig, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

8 april 2019 16:20

I en intervju i Dagens Nyheter uttryckte Borg att polisens lista över utsatta områden i sig skapade otrygghet och demoniserade ett område.

– En del har valt att tolka det som att vi ska stoppa huvudet i sanden och inte låtsas om problemen. Men det är inte det jag menar, säger han.

Borg befinner sig under fredag och lördag i Karlstad där partiet har sitt Sverigemöte och känner inte till de förslag till insatser som S vill se i Skäggetorp. Han får dem upplästa för sig och säger att han tror att M och S har en samsyn kring det polisiära.

– Jag tror att vi båda är överens om att vi förväntar oss mer av polisen, säger han.

Han tycker inte att det ska behövas en nationell lista för att polisen ska kunna prioritera sitt arbete där det behövs.

– I Linköping är både kommun och polis väl medvetna om var vi har utmaningar och åt vilket håll vi behöver rikta insatserna, oavsett om staten tar fram en nationell lista eller inte.

Niklas Borg ifrågasätter också vilka kriterierna är för att ett område ska hamna på listan och säger att samma strukturer som finns i Skäggetorp finns på andra ställen i Linköping.

Han menar att hans kritik i huvudsak går ut på att listan på ett negativt sätt pekar ut ett område och därmed också de som bor där.

– För det mesta trivs folk i sina bostadsområden och att då bli skriven på nästan att de ur ett nationellt perspektiv bor i ett område som pekas ut som dåligt, det är det jag inte gillar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa