Beskedet: Missar stor miljardaffär

Bulgariens regering vill inleda förhandlingar om att köpa det amerikanska stridsflygplanet F-16. Saab ser därmed ut att gå miste om en mångmiljardaffär.

9 januari 2019 14:19

Så sent som i juni 2017 meddelade Bulgariens premiär­minister att det skulle inledas förhandlingar mellan Bulgarien och Sverige om köp av åtta nytillverkade Gripen-plan till ett värde av cirka 7,5 miljarder kronor. Landets president och tidigare flygvapenchef, RumenRadev, anklagades dock för att ha lagt sig i urvalsprocessen genom att förorda Gripen framför begagnade F-16-plan från Portugal och begagnade Eurofighter-plan från Italien. Det bulgariska parlamentet beslutade att hela urvalsprocessen skulle göras om.

Nu tycks Bulgarien ha bestämt sig för att satsa på att köpa åtta nytillverkade F-16-plan från Lockheed Martin. Nyhetsbyrån Reuters uppger att den bulgariska regeringen vill inleda förhandlingar om att köpa de amerikanska stridsflygplanen till en uppskattad kostnad av 1,1 miljarder dollar. Enlig Reuters har företrädare för Sverige uttryckt sin besvikelse.

Den bulgariska regeringens beslut kräver ett godkännande av parlamentet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa