Ängsmarker räddas av frivilliga

Blommor och vilda bin vårdas på Ängens dag över hela Sverige. Den 11 augusti är det dags i Linköping.

5 augusti 2019 14:02

Ängens dag är Naturskyddsföreningens kampanjdag, ofta första helgen i augusti, då många lokalföreningar har sin slåtter. Då slår man sin äng, ofta med lie, och samlar ihop gräset. I bland hängs det för att torka på en höhässja för att bli djurfoder. På så sätt gör man en insats för blommor och vilda bin.

I Linköping finns lokalföreningens äng, sedan starten 1969, ute i eklandskapet vid Bjärka Säby. Ängen, som ligger i en backe, omsluts av en gärdsgård, precis vid vägen som fortsätter mot Bestorp.

– Det är viktigt att ta bort gräset varje år för att gynna växter som vill ha lite magrare jord. Annars växer ängen igen och då blir det i stället en skogsmiljö, säger Björn Ström på Naturskyddsföreningen i Linköping.

Runt om i Sverige vårdas ängar av frivilliga krafter i Naturskyddsföreningens lokala kretsar. Syftet är att bevara ängsblommor, fjärilar och andra djur som har sin biotop där. De gamla odlingsmarkerna, med eklandskapet i Östergötland, är väldigt artrika.

– Förr, innan man odlade allt på åkrar, var det på ängen bonden tog allt sitt vinterfoder. Jämfört med hur det var på 1800-talet finns det väldigt få ängar kvar i dag. Bortsett från de små arealer som frivilliga sköter om är det naturbetesmarker som gäller för att hundratals arter av växter som trivs i öppna gräsmarker ska överleva, säger Björn Ström.

– Alla är välkomna att testa att slå lie med oss den 11 augusti och vill man åka buss är det 566 som passerar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Gustavsson

Ämnen du kan följa