Åklagaren: Paret ville mörda för pengar

Ett par från Norrköping försökte att råna och mörda en man i Sturefors utanför Linköping. Det hävdar åklagaren som nu har väckt åtal mot paret som tidigare dömts för synnerligen allvarlig brottslighet.

20 juli 2018 15:42

Den 28 november förra året dök en 21-årig kvinna och en 24-årig man upp hos en man i Sturefors. Kvinnan hade tidigare haft kontakt med Stureforsbon via nätet – dock under falsk identitet – och hade blivit inbjuden till hans hem.

När 21-åringen och den oinbjudne 24-åringen kom till mannen i Sturefors var de beväpnade med kniv. De gick in i Stureforsbons hem och förklarade att det rörde sig om ett rån. När mannen gjorde motstånd blev han attackerad med kniv. Enligt kammaråklagare Britt-Louise Viklund tillfogades mannen fem knivskador i handen, kroppen och på ena benet. Ett av huggen mot kroppen orsakade, enligt åklagaren, livshotande skador.

Läs mer: "Vi har fått fram mer uppgifter"

Britt-Louise Viklund har nu åtalat Norrköpingsparet för försök till grovt rån och försök till mord. Hon skriver i stämningsansökan att kvinnan och mannen visade "synnerlig råhet".

21-åringen och 24-åringen har i förhör nekat till brott – men medger att de har varit på brottsplatsen.

Både kvinnan och mannen har nyligen dömts till långa fängelsestraff för ett uppmärksammat brott i Stockholm den 5 februari i år. Paret sökte upp en kvinna som hade lagt ut en annons på Blocket om att hon ville sälja en soffa. 21-åringen drog fram en pistol och sa att de " bara skulle råna henne lite". Paret överföll sedan kvinnan och band hennes fötter och händer för att därefter lägga henne i byggsäck. Kvinnan blev avtvingad sina kreditkortsuppgifter innan paret släpade ut henne till en bil och åkte i väg. Brottsoffret dumpades vid en enslig skogsväg norr om Stockholm. Hon lyckades själv ta sig ut ur säcken och kunde söka hjälp.

Läs mer: Stor polisinsats efter rånlarm

21-åringen och 24-åringen dömdes nyligen av Stockholms tingsrätt till fängelse i åtta, respektive tio år för försök till mord, människorov samt rån. Nu kommer alltså paret åter att ställas inför rätta för liknande brottslighet – men denna gång i Linköpings tingsrätt.

Åklagaren åberopar bland annat en rad sakkunnigutlåtanden och beslag som bevisning. 24-åringens blod har säkrats på två ställen i Stureforsbons hem. Dessutom har polisen säkrat blod från brottsoffret i en bil som paret hade hyrt för att ta sig till och från Sturefors.

De bägge åtalade sitter i väntan på rättegången i fängsligt förvar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa