– När vi har vuxit så fort som vi har gjort skapas ineffektivitet, sade Saabs vd, Håkan Buskhe, när han på tisdagen presenterade företagets delårsrapport.

Enligt Saabs vd kommer 300 anställda och 550 konsulter att tvingas lämna företaget fram till nästa år. Som ett led i effektiviseringarna planerar Saab även att minska produktportföljen.

– Vi har 580 produkter i dag, sade Buskhe och menade att företaget nu ska fokusera verksamheten på färre produkter med marknadspotential.

Artikelbild

| Andreas Danielsson, ordförande för Unionens fackklubb på Saab i Tannefors.

LÄS ÄVEN: Saabs vd: Vi kan sälja 2000 plan

Beskedet om att Saab drar ner på utvecklingssidan ska ses mot bakgrund av att företaget nu går in i en annan fas. De stora utvecklingsprojekten, som Gripen E och T-X, har krävt stora insatser när det gäller forskning och utveckling. Stridsflygplanet och skolflygplanet närmar sig nu det skede när de ska börja serietillverkas.

I en intervju som vi gjorde med Håkan Buskhe i juli i år sade han:

– Vi kommer att anpassa vår kostym framåt. Vi är inne i ett intensivt skede när det gäller våra projekt. Det är väldigt ingenjörsintensivt just nu. Nu kommer vi in i en mer produktionsrelaterad fas. Det kommer att innebära att vi behöver färre ingenjörer och fler anställda på produktionssidan. Totalt sett kommer antalet anställda, inkluderat konsulter, att bli färre. I dag har vi ungefär 2 000 konsulter inne i Saab.

På tisdagen fanns inga klara besked om hur neddragningarna kommer att påverka Saabs verksamhet i Linköping. Andreas Danielsson, ordförande för Unionens fackklubb i Tannefors med 1 300 medlemmar, säger att beskedet om personalminskningar var väntat.

– Det här var ingen överraskning. Vi är inne i en fas där vi går från utveckling till produktion och då behövs inte lika många som arbetar med utveckling. Jag ser ingen anledning till oro.

Magnus Gustafsson, ordförande för Akademikerföreningen vid Saab AB Linköping med 1 800 medlemmar (lokalavdelning för bland annat Sveriges Ingenjörer), säger:

– Det är en ganska naturlig cykel med konsulterna eftersom vi går från en utvecklingsfas till en produktionsfas. Jag ser den inte som ett större problem eftersom det här ska lösas under 2018 och 2019. Mycket kommer att kunna lösas med naturliga avgångar. Siffran med 300 anställda rör också hela Saab i Sverige, inte bara ingenjörer.

John Agefjäll, klubbordförande för Unionen på Saab-ägda konsultföretaget Combitech säger att medlemmarna har uttryckt förvåning över att Saab går ut med siffror på hur många konsulter och anställda man vill skära ned.

– Många hade nog trott att de skulle lösa det här internt på något sätt. Saab är så stort att det skulle räcka med en tids anställningsstopp och naturliga avgångar, säger John Agefjäll.

Han påpekar att Combitechs konsulter i vissa sammanhang ses som en del av Saab, och i bland som en del av ett externt konsultbolag.

– Eftersom beskedet från Saab är så nytt så vet vi inte om medlemmarna på Combitech kommer att ses som konsulter eller fast anställda.

Combitech-vd:n Hans Torin uttrycker däremot ingen större oro.

– Det får du fråga vår ägare om, men jag tror inte att vi påverkas så mycket av det här. Vi har dessutom flera nya stora projekt som vi arbetar med. Till exempel ingick vi före sommaren ett partnerskap med LKAB, Volvo, Epiroc och flera världsledande företag för att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvbrytning.

LÄS ÄVEN: Saabs del i flygplansaffären: 25 miljarder

Totalt har Saab cirka 17 000 anställda, varav cirka 5 000 i Linköping.