Förbjuden frukt eller ej. Det är hög tid att unna sig att festa på naturens mest smakrika blomknopp. För det är just vad det är. Hela fikonet är en form av förvuxen blomknopp inom fikussläktet och tillhör mullbärsträdsfamiljen.

I tusentals år har människan odlat fikon. Träden, som kan bli upp till tio meter höga, har vuxit längre än så. Dess mjuka, söta, förföriska frukt har alltid varit laddad med en stor portion njutning respektive synd – beroende på konsumentens inställning till livet.

God som den är

Artikelbild

| Fikon är egentligen ingen frukt, utan en förvuxen blomknopp. Därav den söta smaken.

Kring Medelhavet frossar man sedan länge skrupellöst såväl i livets goda som i fikon. Här på nordligare breddgrader har vi tidigare mest varit hänvisade till supersöta torkade frukter som brukar dyka upp bredvid nötskålen kring jul. Men man kan faktiskt ha betydligt roligare med fikon än så.

De färska är till exempel kalasgoda att äta precis som de är. De passar också ypperligt till kallskuret, olika typer av ostar, på pizza och i sallad. Smaken är inte alls så söt som man skulle kunna tro, i stället är den förvånansvärt frisk, len och lätt kittlande på tungan. Den som en gång har plockat ett solmoget fikon direkt från trädet och tagit en tugga vet hur himmelskt de kan smaka när förutsättningarna är optimala.

Högst två dagar

Framför allt är de så sagolikt dekorativa. Fikonens yttre kan skifta från ljusaste grönt till mörkaste purpur. Dess hemlighetsfulla inre är köttigt rosarött och sprängfyllt med hundratals små frön som i själva verket är outvecklade blommor.

Artikelbild

| Fikon är egentligen ingen frukt, utan en förvuxen blomknopp. Därav den söta smaken.

Tänk på att färska är väldigt känsliga för stötar. Leta efter exemplar med tunt, fläckfritt skal. Frukten ska ge efter lite lätt om man trycker försiktigt på den med tummen. Hittar du finfina fikon håller de sig högst i två dagar i kylskåp. Det kan med andra ord vara läge att helgardera sig med ett gäng torkade när man ändå är igång. De passar utmärkt i marmelad, chutney, bröd och pajer.

Att få fikon är minsann inte det sämsta. Torkade som färska.

Artikelbild

| Skäms inte för att du inte hinner baka egna lussekatter. Det går lika bra att köpa färdiga.

Jag blev aldrig någon bullmamma. Jag har varken tålamodet, tiden eller talangen. De få gånger jag verkligen ansträngt mig och bakat lussekatter har de blivit tämligen torra och trista. Och barnen har aldrig varit särskilt roade av att vare sig delta eller smaka.

Alltså blev jag en köpebullmamma. Jag köper mina lussekatter på de mest onämnbara snabbmatsställen och slukar dem till en pappmugg svart bryggkaffe och blir smått salig på kuppen. Det räcker så bra för mig. Har jag extra gott om tid och befinner mig i ett gynnsamt geografiskt läge styr jag stegen mot ett väl valt konditori och köper på mig ett gäng nybakta lussekatter bakade på riktigt smör. Sedan är jag nöjd och lycklig resten av dagen.

Artikelbild

| Mia Gahne skriver om mat varje vecka.

Så vad vill jag då ha sagt med detta? Att man kanske inte måste göra ALLT själv. Ibland måste det få vara tillåtet att låta någon annan stå för grovgörat och själv hålla sig till det man är bäst på. Visst är det gott med hembakat, men ryms det inte i tidsschemat är det ingen dödssynd att köpa färdigt. Bagerier måste ju också överleva.

Så skäms inte om du inte hinner med julbaket eller köper färdig pepparkaksdeg för att barnen ska få något att roa sig med. När det gäller att klara sig helskinnad igenom vintermörker och julstress är alla medel tillåtna. Bake off-lussekatter är bättre än inga lussekatter alls.