Vi som längtar efter julmaten kan knappt bärga oss till julafton. Klassikerna ska naturligtvis finnas med och så välkomnar vi gärna några grönare nyheter. Rotsaker som palsternacka, morot och kålrot blir en fräsch sallad som passar fint till både julskinkan och revbenen. Bakade palsternackor blir snabbt en favorit med sin milda smak, toppad med brynt smör. En grönkålssallad med apelsin och nötter känns också fräscht. För att grönkålen ska bli lite mjukare kan man krama den med lite olja en stund, då smakar den extra fint.

Tänk rester

Hur man än gör, blir det väldigt mycket rester och då gäller det att tänka till. Julskinkan passar fint både i en pasta- och potatisgratäng, eller i en paj. Köttbullarna kan kokas i tomatsås och serveras till spagetti. Och prinskorvarna kan läggas i en ugnspannkaka. Laxen får bli smaksättare i pastasåsen eller på en varm macka tillsammans med rödbetor och ost. Sista utvägen kan vara pytt i panna – där platsar det mesta.

Artikelbild

| En krispigt grön sallad med gravade rotfrukter är ett fräscht inslag på julbordet.

Passa också på att göra en risgrynspudding av överbliven gröt. Servera som dessert efter en soppa eller som mellanmål en av mellandagarna. En gammaldags efterrätt som förtjänar en renässans.