Hundar omhändertogs – hade övergivits i flera dagar

"De har rastat sig inomhus och var väldigt törstiga", berättar länsveterinär Helen Haaranen-Loor. Under onsdagen omhändertog länsstyrelsen fyra hundar i Ydre kommun.

23 augusti 2019 17:00

– Med tanke på hur det såg ut i huset och vad folk har sagt till oss verkar det som att de här hundarna har varit övergivna i åtminstone fyra dagar, fortsätter länsveterinären Haaranen-Loor som tog beslut om omhändertagandet.

Med stöd av polisen åkte Länsstyrelsen Östergötland till adressen under onsdagskvällen. Det var tidigare under dagen som myndigheten fick de första rapporterna om situationen.

– Den fakta vi fick i fallet gjorde att vi kände att det var något vi behövde prioritera, förklarar Haaranen-Loor och fortsätter:

– Får man in uppgifter om att ett djur suttit instängt i kanske fyra dagar så kan det ju vara så att djurents liv riskeras, och därför är det jätteviktigt att vi kollar upp det snabbt.

De omhändertagna hundarna får nu vård och en veterinärbedömning ska genomföras. Därefter, när resultatet är klart, ska länsstyrelsen fatta beslut om vad som ska ske med husdjuren. Beroende på utredningen kan det leda till allt från att hundarna får återvända hem, att man hittar en ny ägare eller att djuren tvingas avlivas.

– Jag kan inte säga hur vi kommer att landa i det här ärendet ännu, det får vi se efter utredningen och djurägarens yrkande, förklarar Helen Haaranen-Loor och avslutar:

– Det är faktiskt ganska vanligt att vi har någon typ av omhändertagande, men å andra sidan är det inte så vanligt att någon överger sina djur eller inte är hemma på flera dagar.

dennis.petersson@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dennis Petersson

Ämnen du kan följa