Hon älskar sitt kreativa jobb

Pengar är inte drivkraften för kreativa småföretagaren Madeleine van Nigtevecht, som startade Björkfors Arthouse för tio år sedan. ”Jag blir inte rik på min konst, men jag älskar mitt jobb”.

13 oktober 2018 20:00

För Madeleine van Nigtevecht finns inga tråkiga måndagsmorgnar. Det finns heller ingen start på arbetsveckan. Helger och vardagar flyter ihop eftersom hon i princip aldrig är ledig.

– Som egenföretagare jobbar jag jämt. Men jag älskar vad jag gör. När jag vaknar vill jag skapa. Så är det varje morgon. Vissa konstnärer saknar inspiration ibland, men så är det aldrig för mig.

Vi befinner oss i anrika Lindgården, byggd 1870, mellan sjöarna Åsunden och Björkern i den vackra byn Björkfors. Under intervjun inser vi att Madeleine i år firar tioårsjubileum som såväl företagare som Björkforsbo efter flytten från Nederländerna 2008.

– Vi blev kära i Björkfors. Först som turister, sedan flyttade vi hit hela familjen. Jag, maken och våra tre barn. Här är så underbart. Björkfors är en riktig pärla, säger hon glädjestrålande.

Så gott som omgående startade Madeleine van Nigtevecht företaget Björkfors Arthouse. Här skapar hon spännande skulpturer och färgrika tavlor. Temat i sina alster är ofta relationer, natur och kroppens integritet.

– I princip är det svårt att driva företag på landet. Men det går tack vare att mitt företag står på flera olika ben i det konstnärliga. Jag har en massa idéer som utvecklats under åren.

Själva grunden är Madeleines egna konstnärskap, att hon säljer det hon skapar. Både sådant hon gjort efter eget huvud och på beställning med särskilda önskemål.

– Jag gillar att jobba med naturen och mänskliga kroppar. Det naturliga med människor och kärlek är en stor inspirationskälla i det jag håller på med.

Det visar sig på målarduken, där hon oftast använder akrylfärger. Och det gestaltar sig i skulpturer, som hon bränner i en av keramikugnarna.

– Mitt andra ben är aktiviteter för teambuilding och riktar sig framför allt till företag. Jag jobbar på önskad plats och mycket i samarbete med Rimforsa Strand. När företag har konferens där och vill göra något kreativt kontaktar de mig när det gäller skapande i måleri eller keramik.

Som ett tredje ben leder Madeleine egna kurser och workshops i målning och keramik.

– Fluid Painting Art har blivit väldigt populärt. I Sverige gillar man att använda sin fantasi. Jag har också kurser där man lär sig måla från grunden, och teknik för att utnyttja ljuset i sin målning.

Dessutom leder hon några av Region Östergötlands Må bra-aktiviteter med kultur i form av färg och keramik för personer med lätt psykisk ohälsa.

– Vi har fokus på det lustfyllda, att få uttrycka sig fritt. Det är viktigast, säger Madeleine.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Holgersson