Årets höjdpunkt i bygden

Andra lördagen i juli fylls Horn av folk när Hornmarken lockar runt 10 000 besökare. Många kommer hem för att umgås och träffa gamla bekanta.

13 juli 2019 20:00

Horns marknadsförening står bakom arrangemanget som engagerar hela bygden. Initiativtagare från början var Gun-Britt Monell som sin vana trogen höll ett öppningsanförande vid scenen på torget och konstaterade att man samlats för 28:e gången.

– Vi har haft ett liknande program med mycket aktiviteter genom åren och det är synd att ändra på för det verkar gå hem, sa Gun-Britt Monell som var nöjd med årets upplaga.

– Jag var lite orolig när det kom regn och åska natten mot lördag, men vädret blev perfekt för en marknad. Det brukar komma mellan 8 000 och 12 000 besökare och det var det säkert i år också, säger Gun-Britt Monell.

Under marknaden fylls centrala delarna av byn av stånd där knallar erbjuder det mesta man kan tänka sig. Det pågår även en hel del andra aktiviteter under dagen runt om i byn. Många tar sig en bit mat och det finns ett brett utbud med alltifrån viltkebab till stekt strömming. Den som är sugen på något sött kan förstås införskaffa marknadsgodis eller ta sig en nygräddad munk.

Marknadsdagen har också blivit något av en hemvändardag. Folk med rötter i Horn tar chansen att komma hem och träffa gamla bekanta. En av dem vi stöter på är Mats Andersson från Vimmerby.

– Jag har mina rötter i Horn och tycker alltid det är kul att komma hem och träffa folk som man inte ser så ofta annars. Idag har jag bland annat träffat en kamrat från skoltiden och vi hade inte setts på 45 år, säger Mats Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Strömsten