Kina och USA allt närmare handelsavtal

Kina och USA är överens om att häva en rad av de handelstullar länderna satt upp. Uppgifterna kommer från kinesiskt håll och lyfter börsklimatet världen över.

7 november 2019 09:59

Under den senaste tiden har länderna nått en inledande överenskommelse enligt Gao Feng, talesperson för det kinesiska handelsdepartementet. De båda parterna ska från var sitt håll häva tullar i lika stor omfattning för att nå ett "fas 1-avtal". I vilken omfattning det ska ske är upp till förhandling, enligt Gao Feng.

Handelskriget inleddes med tullar och ska avslutas med att tullarna hävs, säger Gao Feng vid en pressträff.

En källa till Reuters uppger att man från kinesiskt håll vill lyfta de tullar på 15 procent för sammanlagt 125 miljarder dollar som infördes 1 september.

Man vill också se en lättnad gällande de tullar på 25 procent för sammanlagt 250 miljarder dollar.

Investerare gladdes åt beskedet. Europabörserna stiger liksom terminshandeln på Wall Street. Allra bäst sektorsvis går biltillverkare och gruvindustrin med tydlig exponering mot Kina.

Det har den senaste tiden spekulerats kring en rad olika platser där ett avtal mellan president Donald Trump och hans kollega Xi Jinping kan komma att skrivas under. Från kinesiskt håll vill man inte avslöja några uppgifter men en tänkbar lösning som det spekuleras kring är London där båda parterna skulle kunna mötas efter ett Nato-möte 3–4 december som Trump ska närvara vid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Österberg/TT