Katastrofläge efter dammras – 200 saknas

Sju kroppar har grävts fram och åtminstone 200 saknas efter en dammolycka i sydöstra Brasilien. En stor del av de saknade arbetade vid dammen där en störtflod av lera drev fram. Bland annat har en personalmatsal begravts under lermassorna.

25 januari 2019 23:22

Dammen ligger vid orten Brumadinho utanför storstaden Belo Horizonte och är en avfallsdamm som ligger i anslutning till en gruva. När den kollapsade bildades en stor ström av lera och slam som spred sig över intilliggande åkrar och byggnader.

Katastrofen inträffade vi lunchtid och Fabio Schwartsman, vd för Vale, det brasilianska jättebolag som äger gruvan, sade några timmar efter katastrofen att en av företagets personalmatsalar begravts under lervällingen.

Ingen förklaring

Han berättade vidare att mer än 300 människor befann sig i området, men endast 100 har räknats in efter olyckan.

Schwartsman sade också att han och företaget inte har någon förklaring till hur olyckan kunde hända.

Ett par timmar efter att dammen rasat meddelade den lokala räddningstjänsten att åtminstone 200 personer saknas. Flera tiotal personer har räddats med hjälp av helikopter.

Vid en liknande dammolycka i samma delstat 2015 omkom 19 människor. Den resulterade också i ett utsläpp av miljontals ton gruvavfall i vad som anses vara Brasiliens värsta miljökatastrof genom tiderna.

På fredagen konstaterar Fabio Schwartsman att miljöeffekterna möjligen kan bli mindre än 2015, men att det mänskliga priset riskerar att bli mycket högre denna gång, rapporterar Reuters.

En miljon ton

Brasiliens miljöskyddsmyndighet Ibama har skickat personal till platsen för att bedöma olyckans omfattning. Man beräknar preliminärt att åtminstone en miljon ton vatten och avfall spridits från dammen.

Belo Horizonte och Brumadinho ligger knappt 50 mil norr om den ännu större staden Rio de Janeiro.

Brasiliens president Jair Bolsonaro ska besöka olycksområdet på lördagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!