Kände till bluffbanker – godkände ändå

6 december 2019 09:22

En granskning som Dagens Nyheter publicerar visar att internationella banksystem är medvetna om existensen av bluffbanker, men ändå godkänt dem.

Banksystemet Swift fungerar som en internationell meddelandetjänst för finansiell information. Systemet ägs av sina medlemmar.

Enligt en granskning genomförd av journalistorganisationen OCCRP, där Dagens Nyheter deltagit, har minst 17 falska banker med fiktivt säte i Gambia tilldelats en egen kod via Swift, en så kallad BIC-kod. Koden är ett sätt att identifiera sig gentemot andra banker, men även hårdvaluta för ekonomisk brottslighet.

Enligt DN visar mejl från Swift att kännedomen om bluffbanker fanns redan 2016, tidningen rapporterar att 14 av de 17 falska bankerna fått sitt godkännande efter 2016 och att 16 av dem fortfarande var aktiva förra månaden.

OCCRP:s och DN:s granskning är en del i en större granskning som involverar en läcka om det Londonbaserade företaget Formations House som registrerar och driver tusentals bolag.

Fakta: Swift och BIC

Utlandsbetalningar skickas mellan bankerna via ett datasystem, SWIFT-systemet. Du anger vilken bank betalningen ska till med BIC-koden. Bic, eller Business Identifier Code, är en internationell standard för att identifiera en bank på ett säkert sätt och används vid internationella betalningar.

Källa: SEB, Danske bank

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Alexandersson/TT