Jättebolagen du inte känner till

Som svampar ur jorden har några av världens högst noterade bolag vuxit upp och på mindre än ett par decennier tagit rygg på amerikanska jättar som Facebook, Amazon och Uber. Och det genom att bli ledande på sin hemmamarknad. Men också genom att vara innovativa och kontinuerligt addera nya tjänster till sina kunder.

23 juli 2018 11:49

Jag kan inte låta bli att tänka på brädspelet Risk, där du genom strategiska val och tuff krigsföring kan erövra hela världen. Vi kan lätt räkna upp ett antal ledande amerikanska bolag, men kan du nämna tre ledande kinesiska? Motsvarigheterna till de ovan nämnda heter i Kina WeChat, Alibaba och Didi. Här kommer en kort crash course.

Den sociala plattformen och messeging-tjänsten Wechat nosar på ett börsvärde i paritet med Facebooks. WeChat, som ägs av Tencent, har en miljard användare jämfört med Facebooks två miljarder. För den som inte känner till bolaget brukar den liknas vid en schweizisk armékniv där varje funktion är en tjänst: en påminner om Facebook, en annan om Paypal och en tredje om Uber, Whatsapp eller Google.

Detta gör att kineser i genomsnitt tillbringar 35 procent av all sin uppkopplade tid i WeChat. De behöver helt enkelt inte lämna den. Här kan man göra allt från att kommunicera med sina vänner och affärspartners, till att boka bilar, köpa flygbiljetter eller nudlar från ett gatustånd. Tänk vilken potential det ligger i att öka tjänsteutbudet på Facebook. Själv utforskar jag den för fullt under min vistelse här, och har redan börjat bygga upp mitt kinesiska nätverk.

Alibaba är näst efter Amazon världens största e-handelsplattfrom som gör det möjligt för vem som helst att sälja och köpa varor. Jack Ma såg möjligheten att etablera en ny marknadsplats på webben för att locka till sig den nya gruppen av konsumenter som växte fram i slutet av 90-talet.

På kort tid har bolaget utvecklats till ett komplext eko-system som förutom en marknadsplats bl a erbjuder avancerade betalningslösningar och logistiktjänster. Den data-drivna affärsmodellen gör att Alibaba kan förutspå beteenden och addera till nya tjänster kontinuerligt liksom optimera prissättningen. Nya applikationer innehåller AI för en mer personlig kundupplevelse, AR och VR som gör att du kan ”prova” kläder hemma digitalt och digitala plånböcker som gör betalningarna smidigare. Här surfar jag runt efter födelsedagspresent till en kommande 15 åring. Leverans inom ett par dagar utlovas.

Delningstjänsten Didi erbjuder allt från taxiresor och bilbokning till min personliga favorit ”hyr en chaufför” (som kör hem dig och din bil efter festen).

Bolaget har fler än en miljon förare anställda, och ca 20 miljoner användare per dag. När Uber etablerade sig i Kina 2014, tog kriget om kunderna fart. Med investerare som Alibaba, Tencent och Apple stärkte Didi sin kassa, och lyckades genom uthållighet – och aggressiv krigsföring – till sist få Uber att lämna den kinesiska marknaden 2016.

Överenskommelsen innehöll ett byte av aktier samt en investering från Didi i Ubers internationella expansion. Samtidigt har Didi investerat i flera konkurrerande ridesharing-företag runt om i världen, och slaget om världsmarknaden har bara börjat. May the best brand win. The game is on.

Fotnot: Lena Miranda, vd för Science park Mjärdevi i Linköping, tillbringar ett par veckor i Kina där hon studerar det kinesiska ekosystemet för innovation och entreprenörskap. Det här är hennes andra krönika från resan.

Topplistan

Världens 10 högst värderade unicorns

1. Ant Financial (China)

2. Xiaomi (China)

3. Didi (China)

4. Uber (US)

5. Meituan-Dianping (China)

6. Airbnb (US)

7. Spacex (US)

8. Plantir (US)

9. Wework (US)

10. Bytedance (China)(Unicorns är bolag som inte noterats)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!