TV4:s "Let’s Dance" slog ned som en bomb i de svenska tv-sofforna för tolv år sedan och gjorde plötsligt jive, rumba, vals, tango och korrekt isättning av tår till allmänt kända begrepp. Programmet rullar vidare i rutan och intresset för pardans vibrerar fortfarande i salar över hela landet.

Det som är så bra med dans är att man inte kan tänka på något annat, det är helt omöjligt. Man måste vara här och nu, speciellt när man dansar med någon annan. Det är som en jätteliten lagidrott och man måste fixa det ihop, säger Helena Fransson.

Hon har en lång meritlista som professionell dansare och började redan som sexåring. Både hon och partnern Tobias Wallin har SM-guld i standarddans i bagaget och har som proffsdansare tagit hängivna amatörer till oanade höjder i "Let's Dance". Sedan mer än tio år tillbaka undervisar de i Stockholm. Tobias Wallin är övertygad om att alla kan lära sig att dansa.

Artikelbild

| Helena Fransson och Tobias Wallin är ett par både på och utanför dansgolvet. Sedan mer än tio år tillbaka undervisar de i tiodans tillsammans.

Jamen gud, absolut. Det är som med allt annat, man kan åtminstone lära sig det hjälpligt. Vissa får kämpa sig dit och vissa har jättelätt för det. För de som har problem med takten är det lite småknepigt att komma igång, men en del danser är enklare stegmässigt.

Stilfull slowfox

Det är en grå, snudd på svart tisdag. Blött i luften, blött på marken. Matt svart, blankslitet golv och tunga, svarta draperier omgärdar salen där Helena Fransson och Tobias Wallins mest avancerade grupp gör sig redo för veckans danslektion. Men stämningen är allt annat än dov. Vibrerande rytmer spränger sig ut ur högtalarna samtidigt som skor med klack snöras på. Glittrande leenden och kroppar som böjer sig efter musikens toner bildar ett slags dunkande livsglädje som står i stark kontrast till vintermörker och säsongströtthet.

Vi börjar med slowfox, deklarerar Tobias.
Artikelbild

| Kennet och Carina Melander träffades på en dans och blev ett par. De går på kurs varje vecka och socialdansar också på uteställen.

Det är svårt att slita blicken från paren som virvlar runt på golvet. De flesta har dansat i minst fem år och är riktigt skickliga. Jan-Erik Wikström och Katariina Edlings förfinade, flödande uttryck är rent förtrollande. Som perfektion i rörelse. Men så är de proffs på en helt egen nivå. Han med en bakgrund som hovdansare, hon som solist från kungliga baletten.

Alla danser har sin egen teknik och de ville lära sig lite andra stilar, förklarar Tobias Wallin.
Artikelbild

| Det krävs ingen speciell utrustning för att gå på danskurs, men ett par bra skor med mockasula undertill kan vara praktiskt.

Kreativ ordning

20-åriga Molly Jansson började dansa som tioåring och det var just tv-programmet "Let's Dance" som lockade henne. Det råder viss killbrist i branschen så hon och kompisen Melanie bestämde sig för att börja träna tillsammans. De har delat upp de tio danserna mellan sig och är förare respektive följare i fem danser vardera för att förenkla inlärningen av stegen.

Artikelbild

| I nybörjarkursen får deltagarna nöta valssteg.

Dans är kreativt, men ändå med en ordning. Det finns en struktur att hålla sig till och eftersom det handlar om samarbete blir det mer utmanande. Och så är det fint, säger Molly, som framför allt gillar den snabba jiven och den klassiskt tjusiga valsen.

Sedan två och ett halvt år tillbaka tävlar vännerna ihop.

Artikelbild

| Molly Jansson och kompisen Melanie har tävlingsdansat tillsammans i två och ett halvt år.

Det är jättekul, då får man användning för träningen, men som tjejpar kan man bara tävla på lägsta nivån så motivationen att utvecklas stannar av lite, säger Molly.

Hållning och precision

Artikelbild

| Jan-Erik Wikström och Katariina Edling kommer från balettens värld. Han har en bakgrund som hovdansare och hon som solist vid kungliga baletten.

”Fem, sex, sju, ått….in med hälen. Fötterna rör sig precis hela tiden, det finns inte en stilla sekund”, instruerar Tobias. Han och Helena övervakar paren, studerar detaljer och korrigerar.

I dans tränar man hållning. Om du inte håller upp kroppen är det jättesvårt att dansa, det är inget man gör bara för att det ska vara snyggt, förklarar Tobias.
Artikelbild

| Helena Fransson och Jan-Erik Wikström diskuterar.

Paret möts i mitten av salen och visar en sekvens. Båda är svartklädda och ser coolt eleganta ut när de glider över diagonalen.

Kan ni sätta på slowmotion nu? säger Carina Melander och skrattar.
Artikelbild

| "Det är så jäkla kul att dansa", säger Alexander Björkquist, som dansar tillsammans med Louise Bergström. De har tränat i tre år.

Det här var faktiskt inte så snabbt, replikerar Tobias och ler.

"Bara börja"

Artikelbild

| Helena Fransson instruerar ett av paren och korrigerar hållningen.

Carina och Kennet Melander träffades på en dans 1995, blev ett par och har dansat vidare tillsammans sedan dess. De utstrålar en slags självlysande glädje som är svår att inte smittas av.

Det är så himla kul att dansa. Och bra motion, säger Carina.
Artikelbild

| "I vår undervisning satsar vi på det sociala. De som vill tävlingsdansa brukar vi skicka till våra kollegor", säger proffsdansaren Tobias Wallin.

Det finns nästan inget bättre sätt att umgås på, säger Kennet, vars favorit är modern vals.
Har ni något tips till nybörjare?
Artikelbild

| Helena Fransson tävlade med Morgan Alling i finalen av "Let's Dance" 2015.

Bara börja, svarar de unisont och svävar ut på dansgolvet igen.

På vissa kurser är det vanligt att rotera partners under lektionens gång, men här dansar man alltid med samma person.

Artikelbild

| Pardans kräver samspel, taktkänsla och koordination.

Det där med att man inte har en partner är ingen ursäkt för att inte börja dansa. Hitta en kompis, eller så får man hjälp av oss. Man behöver inte vara ihop med den man dansar med. Vi har kusiner, pappa-dotter-konstellationer, arbetskompisar, vanliga kompisar och gifta par som kommer hit, säger Helena.

Vals och rumba

Vad tror du är det mest frustrerande med att lära sig dansa som vuxen?
Att hålla isär de olika danserna! Det är lätt att börja mixa steg. När folk går från den första lektionen vet de inte riktigt vad de har gjort och det blir värre hela tiden för det är så många detaljer att hålla reda på. Men vårt motto är att folk ska ha roligt, säger Helena.

Lektionen avslutas med en rumba. Sedan är det dags för de rutinerade dansarna att lämna plats för nybörjargruppen som ska nöta valssteg.

Många har en bild av vad pardans är och sedan upptäcker man att det inte är så farligt. Man kan göra fel tusen gånger, det spelar ingen roll. Det behöver inte vara perfekt, säger Helena.