I år kan fler få återbäring tidigt

I år har fler möjlighet att få skatteåterbäring i april – det är alla som deklarerar digitalt senast den 2 april utan att göra ändringar eller tillägg.

15 mars 2019 12:34

2019 är det över åtta miljoner personer som ska deklarera. Alla som har BankID kan gå in på skatteverket.se eller i Skatteverkets app och deklarera från och med nu på tisdag, den 19:e mars.

Deklarerar du digitalt innan 2 april så ska du få eventuell skatteåterbäring tillbaka redan 9-12 april. Men då är det för de som skickar in utan att göra ändringar eller tillägg.

Den 19 mars klockan 07.00 öppnar årets deklaration och innan 2 maj måste du vara färdig.

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande och fortsätter. Förra året deklarerade fler än fyra av fem digitalt. Den som sålt bostad eller aktier eller ska redovisa näringsverksamhet rekommenderar jag framför allt att använda e-tjänsten på skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper.

– Den som deklarerar digitalt får även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt. Du deklarerar digitalt via Skatteverkets app eller e-tjänst. Med telefon eller sms kan du också enkelt godkänna deklarationen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i samma pressmeddelande.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Då kan man få sina pengar tillbaka i början av juni. Det gäller även dem som deklarerar på papper. Förra året fick de vänta till augusti. Den som ska betala skatt ska göra det senast i november.

– Men den som vill bli klar med allt på en gång behöver inte vänta utan kan betala med Swish samtidigt som man deklarerar i e-tjänsten, säger Johan Schauman.

Nyheter i årets deklaration Fakta om årets deklaration

• Färre villkor för skatteåterbäring i april. Alla som deklarerar digitalt utan att göra ändringar eller tillägg senast den 2 april kan få tidig återbäring.

• Tidigare återbäring för pappersdeklaranter – i juni istället för som tidigare augusti, för den som deklarerar senast den 2 maj.

• Tidigare återbäring för företagare som deklarerar på papper – i juni istället för september för den som deklarerar senast den 2 maj.

• Tidigare återbäring för företagare med anstånd att lämna senare – i augusti istället för september.

• Förbättringar i tjänsten för den som anlitar redovisningsbyrå för deklarationen.

• Skatteverkets digitala medarbetare Skatti kan svara på allmänna deklarationsfrågor på skatteverket.se.

• Fysiska brevlådor för pappersdeklarationer kommer att finnas på ett 60-tal orter 16 april-2 maj. www.skatteverket.se/pappersdeklaration

• Kvarskatt kan swishas direkt eller i portioner fram till förfallodagen, i de flesta fall den 12 november, för den som vill dela upp sin betalning.

• Fler än åtta miljoner ska deklarera.

• Fler än tre miljoner har fått deklarationen digitalt, i en säker digital brevlåda för myndighetspost.

• Fem miljoner får deklarationen med post 15 mars-15 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Börjesson